Şehirleşmeyi GAP’tırdık

Yayınlama: 24.02.2023
A+
A-
Asuman Yaşar Haberasi imtiyaz sahibi

Şehirleşmeyi GAP’tırdık.

 

 

Deprem vadisi İlleri ve GAP bölgesinde gelmiş  geçmiş tüm iktidarların tek hedefi; Kentleşme politikalarının özendirilmesi ve yoğun kentsel merkezileştirme olmuştur.Adı Büyukşehir olan tip yasa da bu Kentleşmeyi neredeyse yasal zorunluluk hale getirir niteliktedir.

 

“Kentleşme”!  stratejileri altında köykent ve orta ölçekli yerleşmeleri ihmal eden bu hurafeler  maalesef Kentin Türkçesini Şehir zanneden nakilci ve normatif bazı akademik cemaat baronları tarafından insanların beynine kazınmıştır.

 

Bu açıdan öncelikle; Afet bölgesi illerindeki İllerde “Büyükşehir”  (Kent) statüsü kaldırarak yeni ve bütüncü  bir Şehirsel ve bölgesel yönetim ve depreme duyarlı bir planlama modeline gidilmesi ise;  bölgenin inadına bir Kentleşmeye, Şehirsiz kentleşmeye ve kırsalın da  topraksızlaştırılması ve insansızlaştırılmasına  kurban verilmemesi açısından önemlidir.

 

Afet ýonetimi konusu ise ;

 

Deprem “YEREL”

Afet Yönetimi  “MERKEZİ” olmalı.

 

_________________

 

Depreme dayanıklı yapı ve alınacak  tedbirler, “Yerel” olsa da; Öncelikli Müdahale,  “Merkezi” olmalıdır.”

 

“Afet Yönetimi, Çevre Şehircilik Bakanlığı bünyesinde; Her ilin Sağlık,Güvenlik,adli birimler ve İmar İl müdürlükleri ile eşgüdümlü bir merkezi yönetim ve müdahale  modeli üzerine temellenmelidir.

××××××××

 

Her bir Afet İller Deprem  riski olmayan herbir il ile  eşleştirilmeli ve  “Deprem kardeşi”  iller belirlenmelidir.

 

×××××××××

 

“Birimiz birimiz  hepimiz birimiz esaslı olarak; İllerde meydana gelebilecek durumlarda o illere karşılık gelen Deprem kardeşi il yada illerin AFET merkezlerinin kademeli olarak devreye girmesine esaslı bir yönetim ve koordinasyon eylem planı modeli geliştirilmelidir.

 

Tahir Çalgüner

 

Y.Şehir ve Bölge Plancısı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.