G20 Sonuç Bildirgesinde ‘Tahıl Koridoru’ Vurgusu: Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz.

G20 Sonuç Bildirgesinde ‘Tahıl Koridoru’ Vurgusu: Türkiye’nin Çabasını Takdir Ediyoruz.
Yayınlama: 09.09.2023
A+
A-

G20 Liderler Zirvesi sonrası yayınlanan sonuç bildirgesinde ‘Tahıl Koridoru’ vurgusu yapıldı. bildirgede, ‘Türkiye ve BM’nin Tahıl Anlaşması konusundaki çabasını takdir ediyoruz. Bu anlaşmanın sürdürülmesi için çalışmaların devam etmesi çağrısında bulunuyoruz’ ifadeleri kullanıldı.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri G20 Liderler Zirvesi kapsamında Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de biraraya geldi. Zirveye Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılıyor. Yayımlanan sonuç bildirgesinde “Ukrayna savaşında tüm devletler BM sözleşmesine uygun hareket etmeli” denildi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında “Liderler Alanı”nda bir araya geldi.

Törenin ardından liderler zirve oturumlarına katılmak üzere kongre merkezine giriş yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Tek Dünya” temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı.

G20 SONUÇ BİLDİRGESİ

G20’nin ilk gününde sonuç bildirgesi de yayımlandı. G20 liderlerinin anlaştığı sonuç bildirgesinde Ukrayna konusunda tüm üye devletlerin BM sözleşmesine uygun hareket etmesi gerektiği belirtildi.

– Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli.

– Ukrayna’da ek toprak kazanımı için güç kullanımı ya da tehdit dili kullanılmasından uzak durulmalı.

– Nükleer silahların kullanılması veya kullanmakla tehdit edilmesi kabul edilemez.

– Ukrayna konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler mevcut.

– 2050 yılına kadar net sıfır karbon salımı için temiz enerji konusunda yılda 4 trilyon dolar gerekiyor.

– Rusya ve Ukrayna’ya tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin derhal ve engellenmeden Rusya ve Ukrayna’dan teslimatının sağlanması çağrısı yapıyoruz.

Çatışmaların barışçıl çözümü ile diyalog ve diplomasi yoluyla krizlerin çözülmesi çabaları kritik öneme sahip.

ERDOĞAN’DAN İKİLİ TEMASLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun ardından ikili temaslar kapsamında ilk olarak BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüştü. İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre görüşmede, mevcut iş birlikleri alanlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Görüşmenin ardından Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye-Brezilya ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınırken, G20 üyesi iki büyük ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, gelecek yıl G20 Dönem Başkanlığını devralacak Brezilya’ya şimdiden başarılar dileyerek, iki ülke arasında geçen sene gerçekleşen 5.6 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin müşterek gayretle 10 milyar dolara çıkartılabileceğini kaydetti.

Erdoğan sonrasında Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya’dan oluşan kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi.

AFRİKA BİRLİĞİ G20’DE

Hindistan Başbakanı Modi, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Afrika Birliği’nin G20 “daimi üyesi” olduğunu açıkladı.DÜNYA TİCARETİNİN YÜZDE 75’İ

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki üç oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.