Prof. Dr. Filiz’den Yaşlı ve Emekliye Destek: “Sağlıkta Katkı Payını Kaldırın, Yaşlılık Maaşını Asgari Ücrete Endeksleyin !”

Prof. Dr. Filiz’den Yaşlı ve Emekliye Destek: “Sağlıkta Katkı Payını Kaldırın, Yaşlılık Maaşını Asgari Ücrete Endeksleyin !”
Yayınlama: 17.03.2023
A+
A-

Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Raporunun TBMM’deki görüşmelerinde, İYİ Parti Grubu adına söz alan İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz, yaşlıların ve emeklilerin sorunlarını dile getirdi.

Dünyadaki Her 11 Kişiden Biri Yaşlı !
Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletlerin verileri üzerinden açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Filiz; zihinsel ve fiziksel işlevlerdeki bozulmanın fazlalaştığı dönemin başladığı 65 yaşın, yaşlılığın başlangıcı olarak kabul edildiğini söyledi.
Konuşmasının devamında; 2022 yıl sonu itibarıyla, dünya nüfusunun toplamda 8 milyara ulaştığını, bu sayının 752 milyonunun 65 yaş ve üstü bireylerden oluştuğunu ifade etti. Buna göre, dünyadaki her 11 kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olduğunu açıklayan Prof. Dr. Filiz, 2050 yılına gelindiğinde yaşlı nüfusun ikiye katlanarak 1,5 milyar kişiye ulaşacağını ve her 6 kişiden birinin 65 yaş ve üstü olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Türkiye Hızla Yaşlanıyor !
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşlı nüfusun hızlı bir şekilde artmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Filiz, ülkemizde son beş yılda 65 yaş ve üstü nüfusun % 24 artarak 2021 yılında 8 milyon 245 bin 124 kişi olduğunu söyleyerek, Türkiye’deki yaşlı sayısının bazı Avrupa ülkelerinin nüfusundan daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi.

Konu Yaşlı Sayısı Değil, Yaşlıların İhtiyaçları !
Prof. Dr. Filiz konuşmasında: “Burada konu yaşlıların sayısının artmasından öte, yaşlanmanın doğası gereği sağlık, aile ve toplum ile ilişkiler, sosyoekonomik durum, bakım ihtiyacı, aktif ve sağlıklı yaş alma gibi konular kapsamında yaşlı nüfus grubunun birbirinden çok farklı ve karmaşık ihtiyaçlarının bulunmasıdır. Bununla birlikte, yaşlılık döneminin yaşlı nüfusun artması bağlamında tüm boyutları ile yeniden değerlendirilmesi, yaşlılığın saygın bir yaşam dönemi olarak sürdürülmesi için gereken düzenlemelerin yapılmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi önemli olmaktadır.” dedi.

Raporda Neler Var?
Türkiye’de yaşlılara yönelik politikalar ve yaşlı refahı alanında yapılan çalışmalar hakkında durum tespiti yapmak; yaşlıların hayatın çeşitli alanlarında yaşadıkları sorunları ve bunlara ilişkin alınması gereken tedbirleri belirlemek; gelecekte yaşlı refahı alanında yapılacak çalışmalara ışık tutmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan Yaşlıların Hayatın Çeşitli Alanlarında Yaşadıkları Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporunun içerdiği başlıklar şöyle:
Nüfus ve yaşlanma politikaları,
Yaşlı haklarının iyileştirilmesine ilişkin tespit ve öneriler,
Yaşlı bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi,
Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi,
Yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklar ve geriatrik sendromların önlenmesi,
Yaşlılarda sağlık okuryazarlığı,
Yaşlıların sosyal ve kültürel hayatı,
Yaşlıların hayat boyu öğrenme olanakları,
Yaşlılara yönelik manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri,
Topluma katılım ve aktif yaşlanma,
Yaşlılar için üretim ve yaşlı tüketiciler,
Kentleşme, Erişilebilirlik, Ulaşım ve Çevre Kalitesi,
Yaşlılık dönemine ilişkin araştırma geliştirme faaliyetleri,
Kırsal alanda yaşayan yaşlıların ihtiyaçları,
Yaşlıların çalışma/istihdam yaşamı,
Afet ve acil durumlarda yaşlıların korunması,
gibi konularda tespitler ve öneriler yer almaktadır.
Prof. Dr. Filiz raporun içeriğine övgü yaparak: “Komisyonun eksiklikler de olsa hazırlamış olduğu raporun yaşlılar konusunda yapılacak planlama ile ilgili bir yol haritası mahiyetinde olduğunu söylemem gerekir.
Buradan hareketle, Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonunun TBMM’deki İhtisas Komisyonları gibi daimi bir komisyon statüsüne getirilmesinde yarar görmekteyim.” dedi.

Yaşlılık Maaşı Asgari Ücrete Endekslensin, Emeklilerden Sağlıkta Katkı Payı Alınmasın !
Prof. Dr. Filiz, yaşlıların en önemli sorunlarından birisinin, geçim sıkıntısı olduğunu söyleyerek: “Yaşlılık maaşları, günün şartlarına uygun şekilde güncellenmeli ve asgari ücrete endekslenmelidir.” dedi.
Konuşmasında emeklilerin sorunlarına da değinen Prof. Dr. Filiz: “Emeklilerimizin en önemli sorunu ise, sağlıkta katkı payı alınmasıdır. 5500 TL maaşla zaten temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, ‘Suriyelilere gösterilen ihtimam niçin bize gösterilmiyor’ şeklinde serzenişte bulunuyorlar.
Talebimiz, emeklilerin özel sağlık kuruluşları da dahil olmak üzere katkı payından muaf tutulmasıdır.” şeklinde konuştu.
Tek Tuşla Ambulans ve Gönüllü Koruyucu Aileler !
Konuşmasının devamında yaşlıların sorunlarına ilişkin önerilerini de açıklayan Prof. Dr. Filiz, şu ifadeleri kullandı:
“Bakıma muhtaç yaşlılar için, ya da yalnız yaşayan yaşlılar için Sağlık Bakanlığı tarafından acil durumlarda tek tuşla ambulans hizmeti ya da acil sağlık ekiplerinin yönlendirilmesini sağlayacak KADES gibi bir mobil uygulama geliştirilmelidir.
Bakıma muhtaç olan yaşlıların huzurevleri gibi bakım merkezlerinde yatılı kalmaları yerine, yaşlı bireylerin bakımının gönüllü koruyucu aileler tarafından sağlanması amacıyla bir birim kurulmalı ve bu birimde Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilmelidir. Yaşlı bireyler için koruyucu ailelerin tespitinde, gönüllü koruyucu aile olmak isteyenler için ön başvuru koşulları belirlenmeli ve bunu sağlarken de yaşlı bireylerin gönüllü koruyucu aile tespit biriminde görevli 1 psikolog ve 1 güvenlik görevlisi tarafından ziyaret edilerek yaşlı bireyin psikolojik durumunun, rapor halinde il sağlık müdürlüklerine iletimi sağlanmalıdır.
Yaşlı bireylerin sosyalleşmesini sağlamak için yerel yönetimler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İl Müdürlükleri işbirliği ile tarihi ve kültürel gezi turları düzenlenmeli, doğa ile iç içe olacakları yerler tercih edilmelidir.”
Bakıcı Ayarlayan Şirketlere Denetim !
Yaşlı ve/veya hasta vatandaşlarımızın evde bakımı için çocuklarının genellikle yatılı olacak şekilde yardımcı personel istihdam etmek durumunda kaldığını ve bu alanda yaşanan talep fazlalığının, bunun bir sektör haline gelmesine ve “sağlık danışmanlığı” adı altında personel temini yapan irili ufaklı çok sayıda firma kurulmasına vesile olduğunu dile getiren Prof. Dr. Filiz, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Buralardan gönderilen personellerin güvenilirliklerinin ve uzmanlıklarının, dövize endeksli ücretlere ilişkin taban veya tavan fiyatlarının ne şekilde belirlendiği ve bunların devletin hangi birimleri tarafından denetlendiği merak konusudur.
Turizm alanında seyahat acenteleri guruplara ayrılıp denetim altında tutulurken, yaşlılarımızın sağlık hizmetleri için personel tahsisi yaptığını söyleyen bu aracı firmalar ve personellerinin kontrolsüz bırakılması düşünülemez.
Bir an önce bu sektördeki firmalar Turizm alanında olduğu gibi yeterliliklerine göre gruplandırılarak kayıt altına alınmalı ve vatandaşımıza evlerine aldıkları yatılı personele ilişkin devlet güvencesi verilmelidir.”
Yaşlılara Yönelik Kanun ve Pozitif Ayrımcılık Talebi !
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz, yaşlıların sorunlarına ilişkin yaptığı konuşmasında, toplumda yaşlıların kanun önünde eşit haklara sahip olarak imkânlara eşit erişimlerinin sağlanabilmesi ve yaşlılara karşı kötü muamele, şiddet ve hak ihlalinin önlenmesi için yaşlılara yönelik kanun hazırlıklarının yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
Konuşmasının sonunda, Anayasa’ya göre kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin her bir vatandaş eşit sayılsa da; normlar hiyerarşisine bağlı kalarak toplumda pozitif ayrımcılığa gerek duyan yaşlı bireylere yönelik bazı düzenlemelerin yapılmasının da bir gereklilik olduğunu ve seçimden sonra iktidara gelmeleri durumunda bunları uygulamaya geçireceklerini ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.