Yine ormanlar yanıyor Çanakkale yanıyor

Yine ormanlar yanıyor Çanakkale yanıyor
Yayınlama: 22.08.2023
Düzenleme: 22.08.2023 21:29
A+
A-

Çanakkale’de Damyeri mevkisindeki ormanda saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda ekip sevk edildi.

 

KÖY BOŞALTILDI

 

Yangın rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Çanakkale Valiliği, yangın bölgesinin yakınındaki Kayadere köyünün tedbir amacıyla boşaltıldığını duyurdu.

30 HAVA ARACIYLA MÜDAHALE EDİLİYOR

 

Yangın nedeniyle Kayadere, Ulupınar ve Belen köyleri ile Damyeri mevkisinin tedbir amaçlı boşaltılmasının ardından Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinin de tahliye edilmesine karar verildi.

 

Çanakkale Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen yangının rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi gösterdiği belirtildi

Ayrıca, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltıldı.

 

Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.

 

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

 

2 KÖY DAHA BOŞALTILIYOR

 

Çanakkale Valiliği, Damyeri mevkisinde çıkan orman yangını nedeniyle Kayadere köyünün ardından Ulupınar ve Belen köylerinin de boşaltılacağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, “Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir” denildi.

GEMİ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiğinin, geçici olarak güney-kuzey yönlü askıya alındığını, çift yönden tek yöne döndüğünü bildirdi.

 

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi.” ifadeleri de kullanıldı.

 

 

AFAD’DAN AÇIKLAMA

 

AFAD tarafından yapılan açıklamada, söndürme çalışmaları kapsamında; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden çok sayıda personel ile 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinelerinin görev yaptığı belirtildi.

 

AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in de bölgeye intikal ettiği, yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibinin de bölgeye yönlendirildiği bildirildi

“KUŞ UÇUŞU 15.1 KİLOMETRELİK HATTI 6 SAATTE KAT ETTİ”

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili basın açıklaması yaptı. Türkiye’de bugün toplam 29 yangın çıktığını belirten Yumaklı, “Bunlardan 26 adedi söndürüldü, kontrol altına alındı. Halihazırda devam eden 3 yangınımız var. Bunlardan bir tanesi Çanakkale Merkez. Diğeri Bursa Yenişehir ve Karacabey. Şu an içlerinde en ağırı Çanakkale Merkez’deki yangınımız” dedi

Saat 11.39 itibariyle yangının başladığını söyleyen Yumaklı, “Damyeri mevkiinde birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızlı bir şekilde yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hattı 6 saat gibi kısa bir sürede kat etti. Arkadaşlarımız belirli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu” ifadelerini kullandı.

“ŞU ANA KADAR CAN KAYBI YOK”

 

Yüksek rüzgar hızı ve nem oranının yangına müdahaleyi güçleştirdiğini vurgulayan Yumaklı, sözlerine şöyle devam etti:

 

* “Bütün gücümüzü yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Kepez beldesi başta olmak üzere şehir merkezini teyit geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil.

 

* 9 köy için tedbir alındı, bunlardan 6’sı boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı köyleri boşaltıldı. İhtimalen de boşaltmaya hazır Aşağıokçular, Taşlıtarlave Kızılcaören köyleri var. Şu ana kadar herhangi bir can kaybımız söz konusu değil.

 

* 8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180’e yakın arazöz ve iş makinesi ve 1100’e yakın da personelle yangına müdahale ediliyor.”

 

KIYI EMNİYETİ’NDEN ÇANAKKALE’YE MÜDAHALE GEMİSİ

 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de “Çanakkale Kepez’de yaşanan orman yangını nedeniyle gemi trafiği, çift yönlü geçici olarak askıya alındı. Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler olası bir müdahale için teyakkuz halinde beklerken ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan NENE HATUN gemimiz İstanbul’dan hareket etti” açıklamasında bulundu. (

DHA, AA)

 

 

 

 

Asuman Yaşar Haberasi imtiyaz sahibi
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.