ÜMİT YALIM Komutan dan AKP’YE; Başta EGE  ADALARIMIZ, olmak üzere İHA ve SİHALARLA ilgili  SERT ELEŞTİRİ !

ÜMİT YALIM Komutan dan AKP’YE; Başta EGE  ADALARIMIZ, olmak üzere İHA ve SİHALARLA ilgili  SERT ELEŞTİRİ !
Yayınlama: 26.03.2023
Düzenleme: 26.03.2023 20:03
A+
A-

ÜMİT YALIM Komutan dan AKP’YE; Başta EGE  ADALARIMIZ, olmak üzere İHA ve SİHALARLA ilgili  SERT ELEŞTİRİ !

” AMFİ ” Konuk; Ümit Yalım E. Krm Alb. Milli Savunma Bakanlığı E. Genel Sekreteri.

Konu; Milli Savunma, Ege Adaları, F 35 ler, İhalar, Sihalarımız,

Cumartesi ” AMFİ ” programının konuğu Ümit yalım Krm Alb. E. Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri.

 

Yalım komutan sorularımızı içtenlikle ve samimiyetle yanıtladı.

Amfi Proğramın açılışını yaptıktan sonra, Ümit Yalım Komutana şöyle bir soru yönelttik; Komutanım Milli Savunma dersek, bize neler anlatırsınız? Komutan söze şöyle başladı, Mili savunma bakanlığı devletimizin içindeki bakanlık kurumu konum itibarıyla, iç ve dış tedarikten sorumlu. Türk Silahlı Kuvvetlerini ihtiyaçlarını terdarik için, görevli, son derece önemli olan bir bakanlık.

Burada önemli olan, yurt dışına silah satışları var, bunlara da bakacak olur isek, şuanda Türkiye de normalde silah satışları Türkiye Büyük Millet Meclisi onayına tabi olmasına rağmen, Bu iç hukuka uyulmayarak, bu günkü Akp hükümeti tarafından sorumsuz davranarak, TBBMM yok gibi sayılarak Akp Hükümeti genel başkanının şahsi insiyatifinin elinde kalmış durumda.

 

 

Amerika Birleşik Devletlerine de baktığımızda, diyelim ki yurt dışına her hangi bir askeri mühümmat, silah, veya insansız hava aracı satılacak ise, bunun için hem temsilciler meclisinden hemde kongreden onay almak zorunluluğu var.

Maalesef Türkiye’deki durum tam tersi, mesela Savunma sanayi veya harp silahları üreten, sanayi kuruluşlarını deneten bir kanun var, diyor ki ben şu silahı satacağım, birde onunla ilgili bir hisse var, kontrole tabi malzeme listesi, bu listeden satacağım diyor, buna mukabilde Dışişleri Bakanlığı ve Genel kurmay olumlu görüş beyan ederse, doğrudan Milli Savunma Bakanlığı  bu silahın, mühimmatın, iha veya siha nın satışını gerçekleştiriyor.

Vahim olan durum burada şu; ”Türkiye Büyük Millet Meclisi devre dışında.

” Yalım komutan, Anayasamızın 92. Maddesine atıf yaparak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Yurt dışına Asker göndermede nasıl ki yetkiliyse, bu yukarıda açıkladığım alanlarda da TBBMM tek yetkilidir.

Milli iradenin tecellisine bakımından bu çok önemli hususu vurgulamak istedim.

Ne yazık ki bu günkü Akp iktidarı TBMM baypas ederek, her alanda olduğu gibi bu konularda da yok sayıyor.

Türki Büyük Millet Meclisinin ”denetimi olmadan satılan, her hangi bir silah mühimmat, iha ve ya sihalar başımıza büyük oranda bela açabilir.

Savaşlara neden oluyor, daha da olabilir, bu durum bizleri büyük oran endişeye sevk ediyor.

Sihalar ve ihalar konusuyla da bir açıklama yapma gereği artık çok büyük oranda ihtiyaç ve gereklilik olduğunu düşünüyorum, İnsansız hava araçları ve normal insansız hava araçları, bu konuda da Akp hükümetleri tarafından tek taraflı kara propaganda yapılıyor.

Çıkıyorlar  ihaları ve sihaları  tek taraflı anlatıyorlar.

Bunu karşısında karşı görüş hiç gündeme getirmiyorlar.

 

Tusaşın ürettiği ihalar ve sihaların daha üstün yeteneğe sahip olduğunu görmemize, bilmemize rağmen, her nedense Baraktar baykar şirketlerinin ihaları, sihaları özellikle tercih edilmesi kabul edilebilir değil. Birde Türkiye de şöyle bir algı oluşmuş bu ihaları sanki ilk önce baykar bayraktar firmaları üretiyormuşlar. Aslında gerçekte durum hiç öyle değil, Baykar, veya Bayraktar firmaları belki ortada yok iken, ”Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayi yani Tuşaş” tarafından üretiliyordu. Mesela Tusaşın ürettiği ihalar veya sihalar havada 50 saat hiç yere inmeden kalabiliyor.

Baykar veya Bayraktarın Ürettiği iha ve sihalar 24 saat ancak havada kalabiliyor.

Bu durum ortada açık olmasına rağmen İhalelerde de büyük bir keyfilik var,  şeffaiyet yok.

Mesela; Türk silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki İhaları, yani insansız hava araçlarının sayılarına baktığımızda, Baykar, Bayraktar firmalarından alınan ihalarla, Tusaş ın üretiiği iha veya sihalara baktığımızda keyfiliğin deyim yerinde ise dibine vurulmuş. Savunma sanayi icraa komitesi tutmuş, Tusaş tan 20 tane siha almış, Baykar, Bayraktar özel şirketten 11 adet almış. Aradaki bu farkı değerlendirilmesini siz izleyici ve okurlarımıza, Tük milletinin vicdanına bırakıyorum.

Daha neler mi konuştuk; F35 leri konuştuk. F 16 ları konuştuk.

 

İşgal altındaki Ege adalarımızı detaylıca konuştuk.

Yunanistan’ın adalarımızda verdikleri mangal partilerini, AKP Hükümetlerinin bu işgale hala ses çıkartmadığını ayrıntılarıyla konuştuk.

Haberasi Basın ve yayın Genel Kordinatörü İsmail Azakoğlu ve yayın Partneri Gazeteci Zeynep Akyurt un moderasyonunu Üstlendiği ” AMFİ ” programın konuğu olan, Ümit Yalım komutanın söyleşisindeki detayların hepsi, www.haberasicom haber sitemizde twitter ve youtubedeki haberasi kanal hesabımızda… İzleyip tüm detaylı ayrıntılara sahip olmanızı tavsiye ederim !!

Haberasi Basın, Yayın, Genel Kordinatörü
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.