SEÇMEN MİLLETİ !

SEÇMEN MİLLETİ !
Yayınlama: 16.05.2023
A+
A-

_____SEÇMEN MİLLETİ !

Seçimlerde OY kullanma hakkı bulunan, bir milletin mensuplarına SEÇMEN MİLLETİ diyoruz efendim. Ve ; Seçmen Milleti üzerinde birtakım revizyonlar, değişimler olmalı ! Seçilebilirlik için nasıl ki ; bazı vasıflar ve yeterlilikler aranıyorsa, seçmenlik içinde aranmalıdır !

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN geleceğini, TÜRK MİLLETİNİN geleceğini belirleyecek SEÇMEN vasfı, yeniden değerlendirilmelidir. Cumhuriyetin 100. Yılındayız, 21. Yüzyıldayız.

Osmanlı da Tanzimat sonrası oluşan Meclis ve seçim fikriyatı, Cumhuriyetten sonra Başbuğ  ATATÜRK ün, Dünyada ilklerden olarak, kadınlara da oy hakkı vererek oluşturduğu demokrasi ile, 2023 e kadar geldik. Cumhuriyet ve Demokrasinin, birlikte oluşması önemli. Demokratik demiyorum, demokratik cumhuriyet… üniter devletler için tehlikeli bir kavram. Demokrasi ile Cumhuriyetin bütünleşmesi, bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin yeterli mucizesidir…

Türkiye, seçmen yaşını 18’e de indirerek… kadın haklarından sonra, demokraside yine ön almıştır ancak ; oluşan SEÇMEN MİLLETİ üzerinde, biraz analiz yapmamız gereklidir. 18 Yaşından büyük herkes, nerede olurlarsa olsunlar seçmendir demek, doğru olmamaktadır !

ÖNCELİKLE YURTDIŞI SEÇMEN MİLLETİ…

Türkiye den kısa süre için yurt dışına çıkanları saymıyorum ama, 4-5 veya birkaç nesildir yurt dışında bir ülkeye yerleşmiş, o ülkenin kanunlarına göre vatandaşlık yapan, o ülkenin sosyal-siyasal şartlarına göre, hayatını tanzim etmiş ve yaşamını oradaki şartlara göre sürdüren, sadece nüfus kağıdı açısından Türkiye ile ilgisi bulunanlar var. Bunların bir çoğu, çifte vatandaş ta olmuştur veya ebedi oturum izni de almış olan vatandaşlarımızdır. Ekonomik ve sosyal hayatları, sadece oraya göredir… Nasıl ki bazı yabancılar tatil için Türkiye’yi tercih ediyorsalar, bunlar da sadece… tatil için Türkiye ye gelip-giden konumundadırlar. Hatta, çocuklarının okul-iş yaşamlarını da, oraya göre tanzim etmişlerdir. Ama bunlar, kanunlarımıza göre halen vatandaşımız sayılıp, seçmen milletine de dahil edilmişler ve ayaklarına gönderdiğimiz sandıklarda, TÜRKİYE’nin kaderini, Türkiye de yaşayan insanların kaderini… etkileyecek şekilde OY kullanmaktadırlar.

ÇÖZÜMÜ ve makul olanı ; Yurtdışı seçmen milleti yok sayılmalı ve sadece ; seçime isabet günlerinde yurt dışına çıkış yapacaklar için Gümrük kapılarında SANDIK olmalıdır ve bu yeterlidir. Kısa süreliğine çıkmış olanlar konsolosluklarda ve gümdük kapılarında kullanabilir.

70 YAŞ ÜZERİNDEKİLER…

Bir 9 kişi görseli olabilir

Melekelerinin çoğu yıpranmış veya azalmış veya bazıları yok olmuş yaşlılarımız… Sandığa gittiğinde mühürü basmayı bilmeyen, nereye basacağını, yönlendirme ile yapan, yaş almış seçmenlerimiz… Bu seçmen milletine, şimdiye kadar gösterdikleri vatan hassasiyetine ve vatandaşlık ödevlerine gösterdikleri hassasiyetler için teşekkür edilerek, seçmenlikleri iptal edilmelidir. Eşitlik açısından da, seçilme hakları da iptal edilmelidir. Bu yaş ve üzerindeki seçmen milleti, yapabiliyorsalar ; ekabir olsunlar, akıl hocası olsunlar, yazar-çizer olsunlar, kanaat önderi olsunlar ama seçmen ve seçilebilen lütfen olmasınlar. Kendi çocuk ve torunlarının önünü açsınlar. Kızmaca darılmaca yok, ben de 65 yaş üstü seçmen milletinin bir ferdiyim ve önümüzdeki dönemler için, seçme ve seçilme hakkımdan… seve seve feragat ederim.

VATANDAŞLIK GÖREVİNİ YAPMAYANLAR, AKSATANLAR…

Biliyorsunuz… Önceden seçimlerde oy kullanmamakla, para cezası veya bir ceza ile cezalandırılıyorduk. Şimdi bu cezalandırma yok ve seçime katılım, bu yüzden de zaman zaman düşük oluyor. Dünkü seçimde, oy kullanmayan seçmen milletinin sayısı ; 8,5 milyon deniliyor. Bu konuda tedbir alınabilinir ve üst üste iki seçimde (geçerli mazareti olmadan) oy kullanmayan vatandaşların, seçme hakkı ellerinden alınabilir. Alınmalıdır da… Benim keyfim iyi olursa oy atmaya giderim, yoksa gitmem..! Sandıktan ne çıkarsa çıksın beni ilgilendirmez… mantığı ile, vatandaşlık olmaz, olmamalı. Askerlik yapmak ta, bir vatandaşlık ödevidir mesela. Askere canım isterse giderim-gitmem diyemiyorsak, oy atma konusunda da diyememeliyiz !

GÖÇMENLER ve SIĞINMACILAR…

Göçmenler ve sığınmacılar içinde katı kurallar getirilmelidir. Vatandaşlık hakkı almış olsalar bile, ikamet ettikleri yerdeki süre, ülkede vergi veren olup olmadıkları… kıstas olmalıdır. Yoksa, siyasi olarak TC VATANDAŞLIĞI alan herkesin SEÇMEN sayılması, ülkenin gerçek sahipleri yerliler açısından, adaletsizdir ve haksızdır. Sığınmacılara, SEÇMEN olabilme hakkı verilemez ! Verilenler de, acilen iptal edilmelidir.

Eğer, sığınmacılara seçme-seçilme hakkı siyaseten verilmeye devam olunursa…Yarın, çoğunluğu ele geçirdikleri yerleşim merkezlerinde BELEDİYE BAŞKANI da olurlar, devamını getirip, vali de kaymakam da olurlar ki, bu ; üniter devlet yapımıza ihanettir !

SEÇMENİN OKURYAZARLIĞI VE TAHSİLİ OLMALI MI ?

Evet…Bu da tartışılmalıdır. Çobanın oyu ile, benim oyum aynı mı diyen birini… linç ettik de, bugün o söylemi… neredeyse hepimiz, söyler olduk değil mi ? Bir devletin, bir milletin geleceğinin söz konusu olduğu yerde, bir fikri olanlar söz söylemeli. O fikrin olabilmesi için de, kişinin alt yapısı olmalıdır. O alt yapı da, okur-yazarlık ve tahsildir. Seçmen, üniversite mezunu olmalıdır demiyorum ama, seçmen okuyan yazan ve en az ilköğretim mezunu olsa, daha isabetli olur diyorum. İmza atamayıp, parmak basanların ülke ve millet geleceği hakkında söz söyleme hakkı kısıtlanabilir ve bu kısıtlama da; insan haklarına aykırı sayılamaz.

SEÇMEN MİLLETİ mevzuusunun tartışıldığı bir gün, bir ortam… umarım oluşur da, gerekirse bu konuda kamuoyu anketçileri bir ön alırlar da, bir devletin, bir milletin hayatını ilgilendiren, geleceğini ilgilendiren konular, gerçek sahiplerine bırakılır. Unutmayalım ki, faşizm ve komünizm denilen dikta rejimlerinin liderleri de, kurdukları rejimlerde… sandık yoluyla seçmen milletinin oylarıyla gelmişlerdir ve milyonlarca insanın katledildiği dönemler, bu rejimlerle insanlara yaşatılmıştır. MİLLET isterse….diyerek, her ideoloji ve rejimi legalize edemeyiz. Legal olabilecek anlayış, o devletin kuruluş ilkeleri ve Anayasasına bağlı olarak, nitelikleri yasa ile belirlenecek seçmen milletinin, tercihleri olabilir. TTK. 16/05/2023  NOGAYTÜRK  

Meral Akşener'in Denizli mitingi ertelendi - Ege Meclisi

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.