MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI’DAN   AÇLIK GREVİNDEKİ Dr. Kayhan Turan’a BİR ACAYİP ZABITA MÜDAHALE EMRİ !

MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI’DAN   AÇLIK GREVİNDEKİ Dr. Kayhan Turan’a BİR ACAYİP ZABITA MÜDAHALE EMRİ !
Yayınlama: 26.02.2023
Düzenleme: 26.02.2023 10:54
A+
A-

MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI’DAN   AÇLIK GREVİNDEKİ Dr. Kayhan Turan’a BİR ACAYİP ZABITA MÜDAHALE EMRİ! 

Dr. Kayhan Turhan ve Mudanya belediyesi arasındaki yazışma:

Tarih: 13.01.2023 Dr. Kayhan Turan.

Sayın Hayri Türkyılmaz
Mudanya Belediye Başkanı,
Ülkemizdeki ve yaşadığımız Dünyadaki olumsuzlukları düzeltmek, hayatı daha yaşanır kılmak için hep birilerinin bir şey yapmasını beklemek yerine, küçük de olsa kendimizin de bir şeyler yapabileceğine ve kelebek etkisine inanan biri olarak, size hem kendimi anlatmak hem destek taleplerimi bildirmek için bu mektubu yazıyorum.
Talebimi açıklamadan önce amacımı yani 30 yıllık hayalimi anlayabilmeniz için açıklamalarımı sunmak istiyorum:
30 yıllık hekim, 25 yıllık ortopedi uzmanı hekim olarak desem ki:
Türkiye’de;
En iyi sağlık hizmetini almak için zengin olmak gerekmez,
En iyi sağlık hizmeti de ucuza alınabilir,
Herkes en iyi sağlık hizmetine ulaşabilir,
Hekimler mezun oldukları zamanın bilgileri ile yetinmez, eğitimine aralıksız devam eder, böylece tüm Dünyadaki bilimsel gelişmeleri takip eder,
Hastaneler ticarethane gibi çalışmaz, hastanelerde kar amacı öncelikli değildir. Bu yüzden pahalı olsa ve karlı olmasa bile, daha iyi tedavi için ileri teknolojiye yatırım yapılır,

ve yine desem ki;

Dünyanın ortopedi ve fizik tedavi alanında son teknolojiye sahip olan, en iyi sağlık hizmeti veren ve bu alandaki bilimsel gelişmelere öncülük eden hastanesi Türkiye’dedir.
doğru olmaz, ne yazık ki doğru değil, ama imkansız da değil, OLABİLİR.
İşte ben, tıp fakültesinden mezun olduğum yıldan beri yani 30 yıldır, sadece ve sadece, bunların hayali kuruyorum. Çünkü ben bunun olabileceğine, bunu yapabileceğime inanıyorum. Hayalime fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı olan Dr. Betül Turan’ı da ortak ettim ve biz sadece hayal kurmakla kalmadık, “bu fazla idealistlik, sizin boyunuzu aşar, çok para gerekir, imkansız, boş hayal” gibi uyarılara kulaklarımızı tıkayıp, tüm kazandıklarımızla ve emeğimizle 30 yıldır bu hayale yatırım yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.
Bu süre içinde gördük ki; bunu başarmak için, öncelikle hayallerimi paylaşan hekimlerden oluşan bir ekip kurmamız, bu hekimlerin sürekli eğitimini sağlamamız ve kendi hastanemizi kurmamız şart. Takdir edersiniz ki yüksek maliyetler gerektiren ve sürekli yenilenmesi gereken ileri teknolojiyi edinmeye, aynı zamanda çalışan hekimlerinin sürekli eğitimini sağlamaya ne Devlet Hastanelerinin olanakları ve bürokratik yapısı imkan vermektedir, ne de Özel hastanelerin öncelikle kar amacı güden, karlı değilse yeni teknolojilere ve sürekli eğitime yatırım yapmayı tercih etmeyen anlayışları imkan vermektedir. Bu nedenle biz, amacımızı gerçekleştirmek için, Turan Turan kemik Kas Eklem Sağ. Hiz A.Ş’ yi kurarak, tüm kazancımızı, birikimimizi ortaya koyarak, bir yandan ileri teknolojik cihazlar satın alıp, bir yandan ekibimizin sürekli eğitimini sağlarken, bir yandan da birinci ilkesi “en iyi sağlık hizmeti en ucuza” olacak kendi hastanemizi inşa etmek için önemli adımlar attık, yüksek maliyetler ödedik ve bunlara devam ediyoruz.
Daha şimdiden çalıştığımız hastanenin sorumlusu olduğum ortopedi servisi Türkiye’nin öncü kliniklerinden biri oldu. Örneğin, ortopedi alanında ilk robotik cerrahi uygulayan iki klinikten biri olan kliniğimizde, robotik cerrahide total diz protezi, total kalça protezi ve robotik omurga cerrahisinin hepsi yapılabilirken, üniversite hastanelerinde veya büyük zincir hastanelerinde bile ya hiç yapılmamakta ya da çok azında ancak bir veya ikisi yapılabilmektedir. Bu yüzdendir ki sadece yurt içinden değil bu ameliyatlar için yurt dışından da giderek artan sayıda hasta gelmekte ve giderek sağlık turizminde çekim merkezi haline gelmekteyiz. Ancak bulunduğumuz hastanenin fiziki koşulları artık gelişmemizi sürdürmemiz için yetersiz kalmaktadır ve ihtiyaçlarımıza cevap verememektedir.
HASTANE KURMAK AMACI İLE BU GÜNE KADAR ATTIĞIMIZ ADIMLAR
Hastane arsası (8.660 m²) satın aldık.
Mudanya Belediyesinden yapı ruhsatı aldık.
Yıllarca yatırım yaparak devraldığımız üç ayrı tıp merkezi kadrolarını birleştirerek Sağlık Bakanlığından ön izin belgesi aldık (Ön izin belgesinin süresi 31.12.2025 yılında dolmaktadır.)
Hastane projesi yaptırdık, (Hastane binasının herhangi bir yapı olmadığı, hasta tedavisinin gerektirdiği özelliklere sahip ve uluslararası standartlarda olması için, konsept proje Amerika’daki Mayo Kliniğin de projesini yapmış olan HGA Mimarlığa, mimarı projesi ise Türkiye’de ve dünya çapında projelere imza etmiş olan ARUP mimarlığa yaptırıldı.
(Ama, şimdi biz ruhsat aldıktan sonra değişen yönetmeliğin statik konusunda daha detaylı şartlar getirmesi, bu şartlara uygunluk için iç mekanda da değişiklik gerekmesi v.b. nedenlerle projede tadilat yapma zorunluluğu doğmuş durumdadır)

Teknolojik yatırımlar yaparak son teknolojik cihazları satın aldık ve almaya devam ediyoruz.

Halen sorumlusu olduğum Özel Aritmi Osmangazi hastanesinin ortopedi ve fizik tedavi bölümünde, ABD’den aldığımız son teknoloji ürünü cihazlarla yaptığımız ameliyatların bazıları, Türkiye’de ilk olarak bizim tarafımızdan yapıldı, bazıları ise halen dahi yalnızca bizim tarafımızdan yapılmaktadır. Esasen bu yönümüzle şimdiden tanınmakta Türkiye’nin her yerinden ve Dünyanın birçok ülkesinden hasta kabul etmekteyiz.

Hekimlerin sürekli eğitimi sağlandı ve sağlamaya devam ediliyor. Bilindiği üzere, tıp bilimi hızla gelişmekte ve değişmektedir. Ne yazık ki ülkemizde çoğunlukla hekimler, hekim olduktan sonraki gelişmeleri kişisel olanakları ile takip etme imkanı bulamamakta, bu konuda resmi kurumların desteği de yetersiz kalmaktadır. Bunun sonucu olarak hasta tedavileri ya eski veya eskimiş usul ve bilgilerle yapılmakta ve tedavide başarı da buna bağlı olarak düşük olmaktadır.

Ekibimizin hekimleri, tüm maliyeti hiçbir ilaç firmasından sponsorluk v.b. almadan, tamamen şirketimiz tarafından karşılanmak üzere sık sık ABD, Almanya, Çin, Hindistan gibi bilimsel gelişmelerin kaydedildiği ülkelere gönderilmekte, buralardaki eğitimlere katılmaları, deneyim kazanmaları sağlanmaktadır. Daha da önemlisi, 17 yıldır hiç aksatmadan, bir üniversite gibi, ben dahil ekibimizdeki tüm hekimler her sabah 06.00-08.00 arası meslek içi eğitim yapmaktadır. Üyesi olduğumuz birçok uluslararası ortopedi kuruluşların online üyelik sayesinde internet üzerinden uluslararası tıp kongrelerine katılım sağlanmakta, canlı ameliyatlar izlenmekte, Dünyadaki bilimsel yayınlar okunup tartışılmakta, bilimsel gelişmeler takip edilmektedir. Eğitimlere zaman zaman yurt içinden ve yurt dışından akademisyenler de katılmaktadır.)

Tek eksiğimiz hastane binasının inşa edilmesi
Tek eksiğimiz hastane binasının inşasıdır. Biz, inşaati, Sağlık Bakanlığından verilen ön izin süresinin, ekli yazıdan anlaşılacağı üzere 31.12.2025 tarihinde dolacak olması nedeniyle, bu tarihe kadar hem inşaatı bitirerek iskan ruhsatını almak zorundayız hem de yaklaşık bir yıl süreceğini tahmin ettiğimiz hastanenin iç (ameliyathane, röntgen odası, MR odası vb.) düzenlenmesi sürecinin de bitirilmesi ve daha önemlisi Sağlık Müdürlüğünün denetimlerinin yaptırılarak hastane ruhsatı alınabilecek duruma getirmek zorundayız.
Dolayısı ile zamanımız kısalıyor, bir an önce inşaata başlamamız lazım ama iki engel nedeniyle başlayamıyoruz.
Birinci engel: Yaşanan ekonomik kriz ve ağırlaşan koşullar nedeniyle hastane inşaat maliyetinin planladığımızın çok üstüne çıkması ve bizim ekonomik gücümüzü aşması birinci engelimiz oldu. Ama vaz geçmedik, bu engeli aşmak yatırımcı/yatırımcılar bulunarak mümkün olabilirdi. Öyle yaptık ve yatırımcı arayışına girdik. Hastaneye yatırım yapmak için çok hevesli yatırımcılar çıktı, ama onların yatırım yapmak istediği, çok kar getirecek bir hastaneydi. Kuracağımız hastanenin insanlara daha kaliteli ama daha ucuz sağlık hizmeti sunma hedefi umurlarında değildi ve kabul etmediler. Umudumuzu yitirmek üzereydik ki bizim düşüncelerimize katılan, çalışkanlığımıza ve iyi niyetimize güvenen bir yatırımcı bulduk.
Ama onun yapacağı yatırım ve bizim olanaklarımız mevcut 52.000 m² lik kapalı alan proje için yine yeterli değildi. Bunun için projemizi iki aşamalı yapmaya karar verdik ve öncelikle 16.500 m² lik kısmını yapıp, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği süre sonuna (31.12.2025 tarihine) kadar yapı kullanma iznini almaya ve hizmete açmaya karar verdik. Yani inşaatı İmar Kanunu’nun 30. Maddesindeki şartlara uygun olarak, yani kısmen kullanılması mümkün olan kısımlarını tamamlayacak şekilde bir kısmını tamamlayıp iskan almayı düşünüyoruz. Biliyorsunuz İmar Kanunu’nun 30. Maddesine göre bunun mümkün olup olmadığını, birçok hukukçu ile konuştuğumuz gibi Belediyeniz ile de konuştuk, tartıştık. Belediyeniz bu konuda henüz net değil, konuşmalarımızda önce olamayacağını, sonra olabileceğini sonra tekrar olamayacağı yönünde düşündüler. Ama biz o kadar çok hukukçu ile konuştuk ve 30.maddenin buna açıkça izin verdiği cevabını aldık ki, Belediyenizin kabul etmeme riskini, dolayısı ile iskan (yapı kullanma iznini) vermemesi riskini göze alarak inşaata başlamak istiyoruz. Sadece bu konuyu yatırımcımız ile henüz konuşmadık, elbette o da bu riski göze alırsa başlayabiliriz ve bu durumda birinci engeli aşmış oluruz. Esasen ikinci engelin aşılması halinde birinci engelin aşılmasını çok çok kolaylaştıracaktır.
İkinci engel; İnşaata başlayamamızın esas nedeni ise malumunuz üzere 1/1000 ölçekli Çağrışan-Göynüklü Revizyon imar planının mahkemece iptal edilmiş olmasıdır. Tabii ki yeni imar planı yapılacaktır ve tahmini olarak 2023 Haziran ayı gibi veya daha sonra yeniden inşaat yapabilir hale gelinecektir. Ancak bizim inşaatı bitirmek için Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ön izin süresi 31.12.2025 tarihinde dolduğundan, bu çapta bir inşaat için çok az zamanımız kalmaktadır. Yeni plan yürürlüğe girip inşaat izni çıktığında, inşaatı 31.12.2025 tarihine kadar bitirebilmemiz için izin çıkar çıkmaz hemen inşaata başlamamız ve bunun için de bazı işleri önceden hazır etmemiz gerekmektedir. İşte Belediyenizden, Belediyenizi hiçbir taahhüt altına sokmamak ve bu anlama gelmemek üzere bazı yardımlar talep ediyoruz.
Aksi takdirde bunca yatırım yaptığımız, bunca emek harcadığımız, “en iyi sağlık hizmetini en ucuza” sunan hayalimizdeki hastaneyi kurmamız, sadece “zaman darlığı” gibi basit bir nedenle yapamazsak, deyim yerindeyse denizleri aşıp derede boğulursak, YAZIK olacaktır. Sadece bizim için değil, Türkiye için, Bursa için ve özellikle Mudanya için YAZIK olacaktır. Türkiye’nin pahalılığından dolayı kaliteli sağlık hizmetine ulaşamayan hastaları için YAZIK olacaktır, kamu yararı için YAZIK olacaktır. Bu yüzden, yani YAZIK olmasın diye desteğinizi talep ediyoruz.
İnanıyoruz ki ve umuyoruz ki; halkın “en iyi sağlık hizmetini en ucuza” alması sadece bizim umurumuz değildir, memleketimizde, bulduğumuz yatırımcı gibi bunu umursayan başkaları da vardır ve bunu umursayan kurumlar da vardır. Belediyenizin de bu kurumlardan olduğunu düşünüyor ve bunun için destek talep ediyoruz.
Hemen belirtelim ki; aşağıda açıklayacağımız destek talebimizin hukuka aykırı hiçbir yönü yoktur ve zaten böyle bir talepte bulunmayız, Belediyenizin de en ufak hukuka aykırılığa bile tahammülü olmadığını, bu konudaki titizliğini biliyoruz. Belki bu yüzden, bizim de sıkça duyduğumuz, “Mudanya belediyesi ile iş yapmak zordur, Mudanya Belediyesinde işler ilerlemez, çözüm üretilmez v.b.” gibi yaygın bir olumsuz algı bulunmaktadır. Elbette, iktidara muhalif belediye olmanız nedeniyle sizin işinizin de zor olduğunu tahmin etmek güç değil. Ama bizim Türkiye’de bir çok ilki başarmış bir kurum kültürümüz var ve bilimsel verilere göre hareket etmenin, çalışkan olmanın ve vazgeçmemenin er geç bütün sorunları çözeceğine inanıyoruz. Daha da önemlisi projemizin Türkiye için önemi ve herkes için yararlı bir proje olduğu düşünüldüğünde iktidar muhalefet çatışmasının dışında tutulması gerektiği inancıyla, gerekirse Bursa Büyükşehir Belediyesinden, Bursa Valiliğinden ve Cumhurbaşkanlığından da sorunların çözümü için yardım talep edeceğiz.

Sizden neden ve nasıl bir destek istiyoruz:
Projemiz onaylandığı halde inşaata başlayamamak nedeni ile Sağlık Bakanlığından aldığımız ön izin belgesinin süresi çok azaldı. Şu andaki birincil sorunumuz zaman darlığı, Oysa belki biraz fazladan destek “zaman darlığı” sorunumuzu çözmeye yetecektir. Şöyle ki;
Projemizin onaylandığı tarihten sonra değişen yönetmelik nedeni ile yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerekiyor. Yeni yönetmelikte statik projelerinin uyması gereken daha detaylı şartlar ve yeni önlemler getirildiğinden, statiği de bu değişikliğe uygun olarak projelendireceğiz ve iç mekanlarda da metrekareyi büyütmeksizin buna uygun değişiklikler yapacağız (Ruhsatımız eski yönetmelik zamanında alındığı için, esasen eski yönetmeliğe tabi olduğumuza ilişkin kazanılmış hak iddiasında bulunmak mümkün olabilirdi. Ancak biz, can güvenliği ile ilgili statik konusunda mümkün olan her önlemi almak istediğimizden yeni yönetmeliğin getirdiği ek şartlara da gönüllü olarak uymak istiyoruz. )

İnşaat izni çıktığında hemen inşaata başlamamız için söz konusu proje değişikliklerini şimdiden yapmamız gerekiyor. Çünkü; bu değişiklikler projelendirilmeden, müteahhitlerden maliyet teklifi alamıyor ve yatırımcıya gerekli olan finansı bildiremiyoruz. Belediyenizin imar planı yürürlüğe girmeden proje değişikliği hakkında bir karar veremeyeceğini biliyoruz ama, bizim bu değişiklekleri yaparken, yeni yönetmeliğe uygunluğunu sağlamak açısından Belediyenizin yol göstericiliğine ihtiyacımız var. Elbette resmi olarak Belediyeyi bağlayacak bir yol göstericilikten söz etmiyoruz. Belediyenizin bu konularda deneyimli bir personelinize danışabilmek ve personelinizden sözel olarak bilgi almak, sorularımıza cevap almak istiyoruz. Amacımız, sadece ileride karşılaşmamız muhtemel sorunları elden geldiğince bu günden ortadan kaldırmaktır. Tabii ki imar planı yürürlüğe girdiğinde değişiklik projemizi Belediyenize sunduğumuzda, personelinizin hatalı bilgi verdiği anlaşılsa bile kimseyi sorumlu tutmayacağımızı ve varsa her türlü eksiklik, uygunsuzluğu giderileceğimizi kabul ve taahhüt ediyoruz. Tek amacımız zamana karşı yarışırken vakit kaybetmemek için mümkün olduğunca eksiksiz projeyi şimdiden hazırlamaktır.

Mümkünse, herhangi bir kazanılmış hak iddiasında bulunmayacağımızı taahhüt ederek, ileride projenin onaylanmaması veya yeni imar planının şu veya bu nedenle yürürlüğe girmemesi ve yaptığımız işin boşa gitmesi halinde dahi hiçbir hak iddiasında bulunmayacağımızı kabul ve taahhüt ederek, sadece iksa çalışmalarına şimdiden başlamak istiyoruz. Çünkü imar planının iptal nedenleri arasında veya imar planına itiraz nedenleri arasında parselimizin sağlık alanı olması yoktur. Dolayısı ile yeni imar planınıda da sağlık alanı kalacağı açıktır. Bu durumda yukarıdaki taahhüdümüz de dikkate alınarak iksa çalışmaları yapmamızın bir sakıncası olmayacağı düşüncesindeyiz.

Amacımızın, hedefimizin ve projemizin desteklenmeye layık bir proje olduğu inancıyla, Belediyenizden istediğimiz bu iki desteğin karşılanabilir nitelikte olduğunu ve belki Belediyenize göre küçük sayılabilecek bu desteğin, çok büyük ve anlamlı bir projenin hayata geçmesine veya geçmemesine sebep olacak önemde olduğunu düşünüyor ve desteğinizi bekliyoruz.

Sayın Başkan,

30 yıl önce başlattığımız bu yolculuğun tüm gereklerini biz yerine getirdik. Yer olarak da Mudanya’yı seçtik ve bu seçimimizin doğru olduğuna inandık.

Mudanya’yı, ülkemizin ve dünyanın en iyi hastanelerinden birine kavuşturacak eserin ortaya çıkmasını sağlayacak son noktayı koymak ya da koymamak sizin elinizde.

Heyecanımıza ortak olacağınıza ve önümüzdeki engelleri bir an önce kaldırarak yolumuzu açacağınıza inanıyoruz.

Arz ederiz,

Saygılarımızla

Turan Turan Kemik Kas Eklem Sağ. Hiz. A.Ş.
adına Dr. Kayhan Turan

EKLER:

EK-1 SAĞLIK BAKANLIĞININ “54718026” SAYILI VE “ÖZEL HASTANE ÖN İZİN EK SÜRE TALEBİ” KONULU YAZISI

EK-2 ARUP TARAFINDAN YAPILAN MİMARİ PROJE

EK-3 HGA MİMARLIK TARAFINDAN YAPILAN KONSEPT PROJE

Daha sonra gelişmeler, Mudanya Belediye Başkanı ve Dr. Kayhan Turhan arasındaki gelişmeler aslında önceden yapımına izin verilen, proje aşamasında belediyeden onay alan bir hastane yapım izninin inşaat sürecinin, kasıtlı bir şekilde uzatılmasından, inşaat ruhsatının sürüncümeye bırakılmasına dair tepki, Dr Kayhan Turan’ın sürdürdüğü protesto eylemi !

14 gündür Mudanya Belediye binası yanındaki parkta açlık grevi yapan Dr. Kayhan Turan’a Mudanya Belediyesi zabıtaları müdahale etti. Dr. Kayhan Turan’ın arkasında bulunan “Neden Açlık Grevi Yapıyorum?” yazısı ve “Mudanya Belediyesi Sorumluluk Alacak Mı?” yazısının kaldırılması istendi. Ayrıca saat 17:00’de Dr. Kayhan Turan parktan gittikten sonra, orada bulunan bir kişiye “halka açık yerlere kağıt afiş asıldığı” gerekçesi ile para cezası yazdılar.

Bugün 26 Şubat ve Op. Kayhan Turan, Mudanya Belediye binası önünde 14 gündür açlık grevinde! Op. Dr. Kayhan Turan, Nihai hedefi Sağlık Bakanlığı’nın verdiği süre içerisinde Mudanya’da depreme dayanıklı modern bir ortopedi hastanesi yapmak. Bunun önündeki engel Mudanya Belediyesidir! Mudanya Belediye Başkanı tüm taleplerimize rağmen bu projeyle ilgili şu ana kadar olumlu bir adım atmadı! Op. Dr. Kayhan Turan taleplerini aynen tekrar ediyor ve açlık grevine devam ediyor.

MUDANYA BELEDİYE BAŞKANI,  AÇLIK GREVİNDEKİ Dr. Kayhan Turan’a TAHAMMÜL EDEMİYOR

MÜDAHALE KARARI ALIYOR!

Belediye zabıtalarını göndererek müdahale ettiriyor.

Detayları videoda.

 

Op. Dr. Kayhan Turan •

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı • Robotik Ortopedi Cerrahi Derneği (ROCD) Başkanı 📍 Bursa’da Aritmi Osmangazi Hastanesinde çalışmalarını sürdürmekte. 2016 yılında Türkiye’de ilk defa robotik total diz protezi ameliyatını uygulayan Op. Dr. Kayhan Turan, 2018 yılında da ilk robotik total kalça protezi ameliyatını yapmıştır. Bugüne kadar (Şubat 2022) 2200’den fazla robotik protezi ameliyatını gerçekleştirmiş olan Op. Dr. Kayhan Turan, Diz Protezi ameliyatlarını son nesil robotik cerrahi sistem- NAVIO , (ameliyat öncesi tomografi çekimi gerektirmeyen teknoloji) ve yeni kinematik yöntem ile yapmaktadır. İletişim, detaylı bilgi ve randevu için:

Kaynak: haberasi.com

Haberasi Basın, Yayın, Genel Kordinatörü
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.