MEMLEKET PARTİSİ’DEN SANDIK VE SEÇMEN İTTİFAKI ÇAĞRISI

MEMLEKET PARTİSİ’DEN SANDIK VE SEÇMEN İTTİFAKI ÇAĞRISI
Yayınlama: 01.12.2022
A+
A-

 

Mustafa AKER- Memleket Partisi Sözcüsü Prof. Dr. İpek Özkal Sayan, muhalefet partilerine sandık ve seçmen ittifakı çağrısında bulundu.
Bu bir seçim ve sandık ittifakı çağrısıdır. Bilindiği üzere ülkemiz seçim sürecine girmiş bulunmaktadır. Bu süreçte 2023 seçimlerinin cumhur ittifakı ile millet ittifakı arasında geçeceği algısı yaratılmakta.
Bu ittifakın dışında yer alan partilerin sesleri bastırılmakta faaliyetleri gölgelenmektedir. Ancak ekonomik krizin derinleştiği, gıda fiyatlarının sürekli arttığı, ücretlerin yüksek enflasyon karşısında eridiği, dövizde hareketliliğin engellenemediği bir ortamda, tarımdan eğitime, sağlıktan enerjiye, dış politikadan göçmen konusuna kadar pek çok sorunla yüz yüze kalmışken altılı masa hala cumhurbaşkanı adayı arayışındadır.
Bu yetmezmiş gibi iktidarın en fazla istismar ettiği konuların başında gelen ve zaten kapanmış bir konu olan başörtüsü sorununun yeniden dillendirilmesi, tartışmalı yurt dışı gezileri, altılı masadan gelen çelişkili açıklamalar; gerçek sorunlarla boğuşan halkımızı umutsuzluğa sürüklemekte, muhalefete olan güveni sarsmaktadır. Altılı masanın bu tavrı yanlıştır. Memleket Partisi olarak tüm muhalefet partilerine seçim sürecine girdiğimizi hatırlamak istiyoruz ve tüm partileri sorumlu davranmaya davet ediyoruz.
Öncelikle önümüzde çok önemli bir seçim var. Bu seçimin ve sandıkların güvenliğini sağlamak, hepimizin başta gelen en önemli görevi. Buradan yola çıkarak diyoruz ki; gelin seçimin şeffaf, tarafsız, hukuka uygun, güvenli yapılabilmesi için seçim ittifakı yapalım. Bir seçimin üç temel unsuru; seçmen, aday ve sandıktır. Milli iradenin oluşumu açısından baktığımızda özellikle seçmen ve sandık, seçimin herkesi ilgilendiren olmazsa olmazlarıdır.
Seçimde kimlerin oy kullanacağını bilmek yığma seçmenin önüne geçmek için çok büyük önem arz etmektedir. 24 Haziran 2018 seçimlerinde seçmen sayısı yaklaşık 60 milyondur. Katılım yüzde 86 oranında gerçekleşmiş ve 51 milyon civarında seçmen sandığa gitmiştir. 2023’te seçmen sayısının 64 milyon civarında olması beklenmektedir.
Kamuoyunda bu seçimde ilk kez oy kullanacak olan genç seçmenin tercihi çok konuşulmaktadır. Fakat ana muhalefetin küçümsediği çok önemli bir konu bulunmaktadır; vatandaşlık verildiği için oy kullanma hakkına sahip olan yabancılar. İçişleri Bakanlığının resmi açıklamasına göre; 31 Mart 2022 itibariyle oy kullanma hakkına sahip Suriyeli seçmen sayısı 113.654’tür. Seçime kadar kaç göçmenin, sığınmacının vatandaşlık alacağı Suriyeliler dışında, Afgan, Pakistanlı, Iraklı ya da Afrikalı kaç seçmenin olacağı belirsizdir.
E-devlet’ten isim-soyisim değişikliğine imkan verilmesi, basında çıkan ikametgah haberleri, göçmenlere yönelik olarak hazırlanmış kılavuz ve videolar, seçmen listeleri hakkında kaygı yaratmaktadır. Seçmen ittifakı kadar sandık ittifakı da gereklidir, 24 Haziran seçimlerinde yurt içi sandık sayısı 180 bin civarındadır, yurt dışı sandık sayısının oranı yüzde 3.12’dir. YSK’dan alınan veriler doğrultusunda 2023’te sandık sayısının tahmini 200bin civarında olacağı söylenebilir.
Sandıkların boş kalmaması için her sandığa mutlaka görevli ataması yapılmalıdır. Şimdiden muhalif olan bütün partiler bir araya gelerek ortan sandık görevli listelerini oluşturmalıdır. Cumhuriyet’in 100.yılında hepimizi büyük bir görev ve sorumluluk beklemektedir.
Altılı masa ve diğer tüm muhalefet partileri, iktidarı değiştirmek konusunda samimilerse bu ittifak çağrımıza kulak vermelidir. Sözlerimi son verirken Memleket Partisi olarak tüm muhalefet partilerine çağrımızı bir kez daha yeniliyor ve diyorum ki; gelin seçim ve sandık güvenliği konusunda ittifak yapalım. Türkiye’nin geleceğini hep birlikte güvence altına alalım”Dedi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.