İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz: “KYK Borçlarını Terkin Edin !”

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz: “KYK Borçlarını Terkin Edin !”
Yayınlama: 09.03.2023
Düzenleme: 09.03.2023 10:07
A+
A-

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz, TBMM’de görüşülen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifinin görüşmelerinde öğrencilerin haklarını aradı.

1,5 Milyon Üniversiteli İşsiz !
Ülkemizde işsiz üniversite mezunu sayısının 1,5 milyonu aştığını söyleyen Prof. Dr. Filiz, mezun olduktan sonra uzun süre iş bulamadığı için kendisini ailesine karşı mahcup hisseden gençlerimizin olduğunu, iş bulanların çok büyük bir kısmının asgari ücretle, branşları dışında, değişik işlerde çalıştıklarını söylediği konuşmasını hatırlatarak: “Bu şartlarda, öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemesi mezuniyetten iki yıl sonra da başlasa, üç yıl sonra da başlasa, ertelemelerin parası olmayanlara bir fayda getirmeyeceğini” dile getirdi.
Kredi Borçları Terkin Edilsin !
Prof. Dr. Filiz, işsizlik ve maddi nedenlerle ödeme yapamayacak mezunların öğrenim ve katkı kredisi borçlarının terkin edilmesi gerektiğini söyleyerek: “Borçları terkin edilemeyecekler için ise, aylık taksit miktarlarının yarıya bölünerek, kredi ödeme süresinin 2 katına uzatılmasını, yani dört yıl kredi alan bir öğrenciye, öğrenim ve katkı kredi borcunu faizsiz olarak sekiz yılda ödeyebilme imkanı getirilmesini önermiştik” dedi.
Ancak, önerilerinin kabul edilmediğini söyleyen Prof. Dr. Filiz, Kanun Teklifinin virgülünün dahi yeri değişmeden yasalaştığını belirtti.
Gençlerin Kredi Borçlarının Üzerini Çizin !
Prof. Dr. Filiz, daha önce Meclise getirilen aynı mahiyetteki Kanun Teklifinden örnek verdiği konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bu değişiklikte ise en önemli nokta, vade tarihleri ile 9/11/2022 tarihleri arasında gecikme zammı, Yİ-ÜFE ve katsayı tutarı gibi kalemlerin alınmayacak olması. Ama sorun yine esastan çözülmemektedir.
O günden bugüne ne değişti diye düşünüyorum? İşsiz yine işsiz, fakir yine fakir, ödeme gücü olmayanın yine ödeme gücü yok.
Meşhur 5 Müteahhitten birine 30, bir diğerine 36, bir diğerine 24, bir diğerine de 19 kez vergi muafiyeti tanıyan, 9,5 milyar liralık vergi borçlarını tek kalemde silen Ak Parti iktidarının, gençlerimizin kredi geri ödemeleriyle ilgili sorunu bölük pörçük çözmek yerine bir kere de ihtiyaç içinde olanların borçlarının üzerini çizmelerini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
KYK Borçlarının Tamamını Silin !
Kahramanmaraş depreminin getirdiği sonuçlara da vurgu yapan Prof. Dr. Filiz: “Önerimiz: Ödeme gücü olmayan gençlerimizle birlikte, bölgedeki depremzede öğrencilerimizin de KYK borçlarının tamamının faiz ve anaparaları ile birlikte silinerek, zor günler yaşayan bölge insanımızın rahatlatılmasıdır.” dedi.
Yeterli Uygulama Yapamadan Mezun Oluyorlar !
Uzaktan eğitimin toptancı bir görüşle ele alınamayacağını, hazırlık sınıflarından başlayarak son sınıfa kadar çeşitli programlardaki tüm öğrencilerin eğitimlerinin değişik şekilde etkileneceğini söyleyen Prof. Dr. Filiz: “Pandemi döneminde uzaktan eğitim ile uygulamalı bölüm öğrencileri gerekli uygulamaları yeteri kadar yapamadan doktor, mühendis, mimar, diş hekimi, veteriner hekim, hemşire, ebe, sağlık teknisyeni oldular. Zaten eğitimin kalitesi düşüktü. Uzaktan eğitim nedeni ile de kalite daha da düştü.
Şimdi de aynı durumla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.
Çözüm…
YÖK’ün yaşanan deprem sonrası yükseköğretimde aldığı Uzaktan Eğitim kararını eleştiren Prof. Dr. Filiz çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı:
“Öğrencilerimizin psikolojik olarak toparlanmaları için, üniversitelerimizde eğitim-öğretime 1 ay ara verip, bahar yarıyılı, nisan-mayıs-haziran aylarında tamamlatılabilir. Ya da Üniversitelerimiz, yaz okuluna benzer şekilde, bahar yarıyılını haziran-temmuz-ağustos aylarında tamamlayabilirler. Bu şekilde bütün öğrencilerimiz zaman kaybına uğramadan 2023-2024 eğitim öğretim yılına Ekim ayında başlayabilirler. Sağlıklı bir eğitim için benzer seçenekler de üretilebilir.” dedi.
Konuşmasının sonunda eğitimin bir disiplin işi olduğunu ve siyasi popülizme ve kolaycılığa feda edilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Filiz: “İyi eğitilmiş liyakatli kadroları yetiştirmek için, bu tür yanlışlardan bir an önce dönülmeli, gerekli önlemler alınarak üniversitelerimizdeki yüz yüze eğitim hiçbir surette sekteye uğratılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.