HES İSTEMİYORUZ…Başka Uzungöl yok! Her derede hesleriniz var ama bu ülkede başka Uzungöl yok!

HES İSTEMİYORUZ…Başka Uzungöl yok! Her derede hesleriniz var ama bu ülkede başka Uzungöl yok!
Yayınlama: 14.04.2024
Düzenleme: 14.04.2024 18:04
A+
A-

Sivil toplum kuruluşlarımızın, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri Uzungöl’e ve Solaklı vadisine sahip çıkmak için bizimle beraber olan kıymetli vatandaşlarımız. Bugün buraya toplanmamızın nedeni; ülkemizin ve bölgemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Uzungöl’e yapılması planlanan HES projesidir.
Daha önce Trabzonspor’un sahibi olduğu “Bordo Mavi Enerji” adındaki şirket adıyla ruhsatı alınan “Uzungöl HES” 2012 yılında ÇED raporu almıştır. Turizme ve çevreye vereceği zararını öngören bölge insanlarımız çok güçlü şekilde projeye karşı çıkmış ve hukuki yola da başvurmuştur. Trabzon idare mahkemesinin eksik inceleme ile verdiği karar önce Danıştay’dan bozulmuş, ancak Fetö etkisinde hazırlanan raporlar neticesinde maalesef davanın reddine karar verilmiştir.
Değerli basın mensubu arkadaşlar,
Trabzonspor bu projeyi gündeme getirdiğinde doğa kıyımı ile elde edilecek gelirin sporun ruhu ile bağdaşmaması nedeni ile hem Trabzon’da hem de deplasman maçlarında taraftarların yoğun protestosu ile karşılaşmış, neticede taraftarlarının arzusu doğrultusunda projeyi âtıl bırakmıştır.
2018 yılına gelindiğinde ise Bordo Mavi Enerji adlı şirketin adresi Trabzon Ortahisar’dan, İstanbul Bakırköy semtine taşınmış, 2021 yılında ise şirketin ortaklık yapısı ve yönetim kurulu da değişmiştir. Şu an Trabzonspor’un bu şirkette var olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak şunu da ifade edelim; bu projenin arkasında ister Trabzonspor olsun ister olmasın bizim için değişen bir şey de yoktur. Biz Uzungöl de hes istemiyoruz. Bunu net bir şekilde ifade ediyoruz ve bu projeden vazgeçilmesi için hukuk içinde her türlü meşru hakkımızı kullanacağımızı da ilan ediyoruz.
Bu kapsamda yetkililere sesleniyoruz:
Uzungöl doğa harikası bir turistik lokasyon olup ülkemizin en prestijli doğa turizm alanlarından biridir. Turizmden elde ettiği gelir, söz konusu hesten elde edilecek gelirin 1500 katıdır. Bu yıl Uzungöl, turizminin 50. Yılını kutlamayı planlarken, üzülerek ifade etmek isteriz ki, Uzungöl Hes projesi ile doğal sit alanları yıkılacak, zarar görecek, deremizin %90’nı kanallara, tünellere alınacak, tünel açımları ve patlatmalarla kaynak sularımızın akifer yapısı bozulacak, alanda habitat kaybı, dere yatağında değişimler ve yamaçlarda heyelanlara sebebiyet verilecektir. Söz konusu projenin Uzungöl gibi bir turizm bölgesinde gerçekleştirilmek istenmesinin hiçbir mantıklı yanı yoktur.
Bütün bunlar bir yana bir Çed kararı verildikten sonra Çed Yönetmeliğine göre 7 yıl içinde yatırıma başlanması zorunluluğu vardır. Eğer bu sürede yatırıma başlanmaz ise çed raporu geçersiz hale gelir. Çed kararı 2012 de verilmiş, yıl 2024! Bunun için de mahkemeye başvurduk. Aradan 12 yıl geçmiş yani çed raporu hukuken geçersiz hale gelmiş dedik ama Trabzon idare mahkemesi; çed sürecinde jeolojik veri elde etmek için yapılan bir iki sondaj çalışmasını yatırımın başlangıcı saydı. Bu davayı da reddetti. Ancak yargı süreci devam ediyor. Hukuk varsa mahkemenin bu kararı elbet bozulur! Geçersiz bir Çed kararı ile Uzungöl gibi bir doğa harikasını yok etmelerine asla izin vermeyeceğiz.
Bu projeye olumlu bakan zihniyetlere de soruyoruz?
1- Kırk yıldan beri çıkarılamayan imar planları yüzünden ideal yapılaşmasını sağlayamayan Uzungöl insanına, bu projeyi resmiyete döktüğünüzü nasıl açıklayacaksınız?
2- Uzungöl’de pencere ölçülerine, çatı yüksekliklerine, ormandan kuru ağaç toplamaya karışan koruma anlayışına soruyoruz. Gölden 600 metre mesafede, sit alanının içindeki bu projeye nasıl izin verdiğinizi açıklayabilecek misiniz?
3- Bu proje ile insanların seyrede seyrede Uzungöl’e çıktığı Solaklı deresi 10 km boyunca yok olacakken, bu manzaraya alışmış insanlara derenin kuruduğunu nasıl açıklayacaksınız?
4- Zaten çözüme kavuşturulamayan trafik problemi, hes inşaatının getirdiği çamur, betonlama ve kazı çalışmasıyla en az iki katına çıkacağını düşündünüz mü?
5- Uzungöl’de kış vakti çeşitli bahaneler sunularak evlerini başlarına yıktığınız insanların gözlerine baka baka bu katliama nasıl müsaade edeceksiniz?
6- Fırtına vadisindeki HES’lerin iptal edilip, Solaklı vadisindeki HES’lerin iptal edilmemesinin bir açıklaması var mıdır? Turizm potansiyeli olarak, Karadeniz bölgesinde, Solaklı vadisinin üzerinde başka bir vadi var mıdır?
7- Uzun yıllardan beri bölgedeki Alabalık neslini devam ettirmek için yoğun çabalar ve büyük paralar harcayan kurumlarımızın, alabalığın başına geleceklerden hiç mi haberi yoktur?
8-Yerleşim bölgelerinin altından geçecek olan HES tünellerinin potansiyel tehlike oluşturmasından dolayı, facialara yol açmayacağını kim ve kimler garanti edebilir?
Şimdi buradan en başta devlet yetkililerine sesleniyoruz. Bir an önce bu projenin yeniden incelenmesini ve bu tarihi yanılgıdan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz. Bizim tek derdimiz, hem devam eden turizmin zarar görmemesi, hem de yaşam alanlarımız olan coğrafyayı korumaktır. Uzungöl’ün havası, suyu, toprağını korumak atalarımızdan aldığımız gibi gelecek kuşaklara bırakmak amacımızdır. Biz, hiçbir siyasi oluşumun maşası değiliz. Biz halkız. Çaykaralıyız. Uzungöl biziz. Biz bu dağların öz evlatlarıyız. Bütün memleket sevdalılarını ve gerçek Uzungöl dostlarını Uzungöl için harekete geçmeye çağırıyoruz.
Başka Uzungöl yok! Her derede hesleriniz var ama bu ülkede başka Uzungöl yok!

Asuman Yaşar Haberasi imtiyaz sahibi
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.