Emir’le Bakan Koca’nın Meclis’teki “e-nabız” Tartışması Yeniden Gündem Oldu

Emir’le Bakan Koca’nın Meclis’teki “e-nabız” Tartışması Yeniden Gündem Oldu
Yayınlama: 26.04.2023
Düzenleme: 26.04.2023 21:13
A+
A-

 

Emir’in, “ihaleler bakan yardımcısına gidiyor” iddiasına, Bakan “1 TL’lik alışveriş yok” demişti

Emir: Mahkeme ile yakalandılar, Sağlık Bakanı’nın da yardımcılarının da mal varlıkları araştırılmalı

Mustafa AKER- CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in yaklaşık iki buçuk yıl önce Meclis kürsüsünden gündeme getirdiği e-nabız ihalesindeki usulsüzlük iddiasının ayrıntıları, iki bakan yardımcısının mahkemelik olmasıyla ortaya çıktı.

Emir’in “ihaleler bakan yardımcısına gidiyor” iddiasına, Bakan “1 TL’lik alışveriş yok” demişti. O görüntüler yeniden gündem olurken Emir, “Sağlık Bakanının da, bakan yardımcılarının da mal varlıklarının araştırılması” çağrısında bulundu.

Sağlık Bakan yardımcıları Sabahattin Aydın ile Şuayip Birinci’nin, tüm vatandaşların kişisel sağlık bilgilerinin tutulduğu e-nabız sisteminin fikri mülkiyet hakları ile ilgili mahkemede karşı karşıya gelmesi, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in 2020 yılının sonunda Meclis’te dile getirdiği yolsuzluk iddialarını da yeniden gündeme taşıdı.

CHP’li Emir, Sağlık Bakanı Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın eşi tarafından kurulan Bilbest firmasının e-nabız ihalesini aldığını iddia etmiş Bakan Fahrettin Koca da “e-nabız Türk Telekom tarafından Nisan 2015 yılında yapıldı. 2015’de e-nabız ilk defa kuruluyor, 2015’den bu yana 1 liralık alışveriş gösterebileceğiniz bir fatura var mı?” savunmasını yapmıştı. Emir de, Bilbest’in internet sitesinde tüm bilgilerin yer aldığını, Bakan Koca’nın doğruyu söylemediğini iddia etmişti.

İKİ BAKAN YARDIMCISI MAHKEMEDE KARŞI KARŞIYA GELDİ

Sabahattin Aydın’ın eşinin firması Bilbest ile diğer Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’ye yakın olduğu bilinen Tiga adlı firmanın e-nabız sisteminin Katar’a satılması nedeniyle davalık olduğunun ortaya çıkması bu iddiaları yeniden gündeme taşıdı.

“ÖNERGEMİZ İKİ BUÇUK YILDIR YANITLANMIYOR”

TBMM Genel Kurulu’na 18 Aralık 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunduğunu da ancak aradan iki buçuk yıl geçmesine karşın halen bu önergenin de yanıtlanmadığına dikkat çeken Emir, şunları söyledi: “Sabahattin Aydın, Sağlık Bakanının Medipol’den transfer ettiği bakan yardımcısı. Aydın, 2003’te Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olduktan sonra eşi Sibel Aydın’ın kurduğu Bilbest firması bakanlığın yazılım işlerini alıyordu.

“ŞİRKETİ HÜLLE İLE İDARE EDİYORLAR”

Sonra bu ortaya çıkınca hülle yoluna gittiler ve şirketteki ortaklığı bitirdiler. Sonra bakan müsteşarlığı bırakınca bu kez aynı şirkete oğlu ortak oldu. Buradan da hülle yoluna gittiklerini anlıyoruz. Yani şirket yine Aydın ailesinin. Biz o zaman bu iddiaları gündeme getirdiğimizde Bakan, “1 liralık alışveriş yok” demişti. Şimdi Bilbest ile Tiga o zaman neden mahkemelik oldu? Mahkemeye sunulan dilekçe ve yanıtlardan da Bilbest’in e-nabızı üreten şirket olduğu net bir şekilde anlaşılıyor.

“BAKAN NE YÜZLE TOPLUM KARŞISINA ÇIKACAK”

Şimdi Sağlık Bakanı, ne yüzle toplumun karşısına çıkacak. Meclis kürsüsünden göz göre göre yalan söylerken hiç mi utanmadı? Altında görev yapan bakan yardımcıları, rant kavgasına girerken, ihaleleri kapışırken bizim uyarılarımız neden dikkate alınmadı? Biz, e-nabız sistemiyle tüm vatandaşlarımızın kişisel bilgileri, kimlere satıldı? Kimlere verildi? diye sorarken Bakan ağzını açamamıştı. Yine devam eden davadan görülüyor ki, tüm kişisel verilerimiz Katarlıların elinde.

“UTANMADAN GİZLİLİK TALEP ETMİŞLER”

Öte yandan Sağlık Bakanının tüm bu rant kavgalarına göz yumduğunu, hatta bu kişileri koruyup kolladığını anlıyoruz. Bir de yine utanmadan mahkemenin gizli yürütülmesini talep etmişler. Bu talep, ‘Biz kamu kaynaklarını kendimiz, eşimiz, çocuğumuz için kullandık. Milyonlarca TL’yi usulsüzlükle zimmetimize geçirdik. Ama halk bunu bilmesin’ talebidir.

“İKTİDARA GELDİĞİMİZDE HESABINI SORACAĞIZ

Bakan yardımcıları, eşine çocuğuna şirket kurduruyor, adet bakanlığı söğüşlüyor ama kimse ses çıkarmasın istiyorlar. Acilen Sağlık Bakanınının da, bakan yardımcılarının da mal varlıkları araştırılmalı ve bu ilişkiler ağı ortaya çıkarılmalıdır. İktidar ve yargı bunu yapmazsa, 14 Mayıs’a sayılı gün kaldı. Sağlık Bakanı da siyaseti bırakarak, kaçarak kurtulamaz. İktidara geldiğimizde ilk yapacağımız işlerden birisi de bağımsız ve tarafsız yargı eliyle bu usulsüzlüklerin, yolsuzlukların hesabını sormak olacaktır.”dedi

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.