Ek MTV’de  Plaka Mağduriyeti TBMM’ye Taşındı!

Ek MTV’de   Plaka Mağduriyeti  TBMM’ye Taşındı!
Yayınlama: 29.09.2023
A+
A-

Devlet vatandaşını tehdit eder mi? Ek MTV vergisi için kendi insanımızın hapisle korkutulmasını kınıyorum. Buradan bir kez daha iddia ediyorum, vatandaşın ödediği vergiyi aynı yıl içinde bir kez daha zorla ödetilmesi, zaten ekonomik krizin pençesinde kıvranan vatandaşa zulümdür!..

Ek MTV’de

Plaka Mağduriyeti

TBMM’ye Taşındı!

 

-Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde depremzedeler için getirilen plaka muafiyeti ile ilgili sorunlar TBMM’ye taşındı. İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “Plakaya değil, ikamete dayalı bir muafiyet uygulaması yapıldığı için çıkan mağduriyetleri gidermeyi düşünüyor musunuz? diye sordu.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na @HMBakanligi yönelik verdiği soru önergesinde, deprem bölgesinde yaşayan ancak felaketin yaşandığı tarihte, araçları diğer illerin plakasını taşıyan vatandaşların, muafiyetten yararlanamadıklarını belirten Türkoğlu, “Örneğin Hatay’da sadece 31 plakalı araç sahipleri ek MTV muafiyetinden faydalanıyor. Fakat öğretmen, memur, polis, asker gibi diğer illerden bu şehre taşınmış veya bir şekilde faklı illerden araç almış vatandaşlar bu muafiyetten istifade edemiyor. Diğer tüm illerde de aynı sıkıntı yaşanıyor” diyerek, mağduriyetlerin önlenmesini istedi.

Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun konu ile ilgili soru önergesi şöyle:

 

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’na

 

Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

 

Selçuk TÜRKOĞLU

İYİ Parti Bursa Milletvekili

 

Bilindiği gibi; 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremle ilgili olarak, bölgede ikamet eden ve o tarihte söz konusu illerde tescilli olan araçlar için ek MTV’den muafiyet getirildi.

Bu durum da, “Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” Meclis’te kabul edilip yasalaştı.

Ne var ki; deprem bölgesi için yapılan bu kanunda, muafiyetin ikamete göre değil araç plakalarına göre yapılması belirgin mağduriyetlere yol açtı.

Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Hatay’da ikamet ederken depremi yaşayan ancak araçlarında deprem bölgesi dışındaki illerin plakaları bulunan vatandaşların, ilgili muafiyet hakkından yararlanamadıkları anlaşıldı.

Örneğin Hatay’da sadece 31 plakalı araç sahipleri ek MTV muafiyetinden faydalanıyor. Fakat Hatay’da öğretmen, memur, polis, asker gibi diğer illerden şehre taşınmış veya bir şekilde faklı illerden araç almış vatandaşlar bu muafiyetten istifade edemiyor. Diğer tüm illerde de aynı mağduriyet sıkıntısı yaşanıyor.

 

Bu bağlamda;

 

SORU 1- Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların ek MTV’den yararlanabilmeleri için sahip oldukları aracın plakasının, ikamet ettikleri İle ait olması zorunlu mudur?

 

SORU 2- Bu vatandaşların depreme yakalandıklarında, farklı bir plakalı araca sahip oldukları için ek MTV vergisinden muaf tutulmadıkları doğru mudur?

 

SORU 3- Bu şekilde mağdur olan kişilerin, araç plakasını değiştirmememiş olmaları suç mudur?

 

SORU 4- Bu durumda deprem bölgesinde yaşamayıp, arabanın plakası deprem bölgesi illerinden birinden olanlar, depremi yaşamadıkları halde ikinci MTV’yi ödemiyorlar mı?

 

SORU 5- Örneğin vatandaş Bursa’da yaşıyor ancak aracının plakası 16 değil de, deprem illerinden birinin plakası ile başlıyorsa, ek MTV muafiyetinden yararlanıyor mu?

 

SORU 6- Söz konusu vergi muafiyetinin, araç plakasına göre değil de, ikamet adresine göre uygulanması gerekmez mi? Plakadan ötürü doğan mağduriyeti nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?

Asuman Yaşar Haberasi imtiyaz sahibi
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.