DR. VOLKAN DEMİR: “ENFLASYON MUHASEBESİNİN VERGİSEL UYGULAMASI, EKONOMİK OLARAK YANLIŞLARLA DOLUDUR”

DR. VOLKAN DEMİR: “ENFLASYON MUHASEBESİNİN VERGİSEL UYGULAMASI, EKONOMİK OLARAK YANLIŞLARLA DOLUDUR”
Yayınlama: 16.04.2024
A+
A-

 

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI PROF. DR. VOLKAN DEMİR: “ENFLASYON MUHASEBESİNİN VERGİSEL UYGULAMASI, EKONOMİK OLARAK YANLIŞLARLA DOLUDUR”
-“ACİLEN ENFLASYON MUHASEBESİNİN MATRAH ETKİSİ KALDIRILMALIDIR!”

Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, enflasyon muhasebesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada; “Enflasyon muhasebesinin vergisel uygulaması, ekonomik olarak yanlışlarla doludur” ifadelerine yer verdi.
Enflasyon muhasebesi ile ilgili yapılan yanlışları ve sıkıntıları madde madde sıralayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir; “Çözüm yolu ise basittir. Acilen enflasyon muhasebesinin matrah etkisi kaldırılmalıdır! Aksi durumda enflasyonun oluşmasında hiçbir sorumluluğu olmayanlar vergi ödeyecektir.” cümleleri ile açıklamasını tamamladı.
CHP Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir’in yazılı basın açıklaması şöyle:
“Enflasyon muhasebesinin asıl amacı finansal tabloların enflasyona göre yeniden düzenlenmesidir. Bu finansal raporlama standartları ile yapılmaktadır ve karar vericiler açısından çok önemlidir. Ülkemizde KGK ve SPK kapsamındaki şirketler bu uygulamaya dahil edilmiştir. Ancak ülkemizde enflasyon muhasebesinin vergisel boyutu mevzuata eklenince uygulamanın durumu çok karışık hale gelmiştir. Bankalar ve finans kuruluşları bu uygulamaların dışında bırakılmıştır. Mükellefler enflasyon muhasebesi dolayısıyla vergi ödeyecekler mi ödemeyecekler mi bilmiyorlar. Enflasyon muhasebesinin (düzeltmesi) vergisel uygulaması, ekonomik olarak yanlışlarla doludur.
1- Enflasyon düzeltmesi ile finansal tablolar gerçeğe uygun hale gelmeyecektir. Vergisel amaçlı hazırlanan, muhasebe kuramından ve standartlarla bağdaşmayan kurallar ile hazırlanan tablolar “finansal tablo değildir” sadece vergisel amaçlı çizelgelerdir.
2- 31.12.2023 tarihli vergi bilançosunun düzeltilmesi makul olanıdır, zira vergi hesaplamaları için önemlidir. Ancak 2024 yılında enflasyon düzeltmesinin matrah ve vergi etkisi olacaktır. Yüksek enflasyonun oluşumundaki yanlış politikaların sorumluluğu duran varlığı ve stoğu olan ve öz kaynağı zayıf olan şirketlerimize ve bilanço esasına göre defter tutan tescilli sermayesi dahi olmayan tacirlere yüklenecektir.
3- Enflasyon düzeltmesinin matrah etkisi olmamalıdır derken, geçici vergi dönemlerinde de uygulanması ve bilançonun da düzeltilerek verilecek olması Mali Müşavirler için kabul edilemez bir durumdur.
4- Ülkemizdeki şirketlerin öz kaynağı zayıftır ve kredi ile yaşamaktadır. Kredi faiz oranları %60-70 arasında ve şirketlerin KDV alacağı tahminen en az 10 milyar dolar civarında iken bir de varlıkların enflasyon oranında artmasından dolayı vergi ödeyecek olmaları yeni konkordatoların habercisi olabilir.
Çözüm yolu ise basittir. Acilen enflasyon muhasebesinin matrah etkisi kaldırılmalıdır! Aksi durumda enflasyonun oluşmasında hiçbir sorumluluğu olmayanlar vergi ödeyecektir.”

Asuman Yaşar Haberasi imtiyaz sahibi
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.