DEMOKRASİ ARENASINDA AKP’NİN PROVOKASYON DANSI

DEMOKRASİ ARENASINDA AKP’NİN PROVOKASYON DANSI
Yayınlama: 27.05.2023
Düzenleme: 27.05.2023 22:39
A+
A-

Dün ve önceki gün İzmit’te yaşanan olaylar, siyasi gerilimi artıran ve demokratik değerlere gölge düşüren bir atmosferi beraberinde getirdi. İzmit Yürüyüş Yolu’ndaki parti stantlarında başlayan barkovizyon tartışması sonrasında, AKP İzmit İlçe Başkanı Muharrem Tutuş’un AKP destekçilerini toplayarak CHP’lilerin yanına kadar gelip tekbir attırması, gerilimi daha da tırmandırdı

İzmit’te Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu öncesinde, Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı üyeleri seçim çalışmalarını sürdürürken, siyasi gerilim ve provokasyon girişimleri şehirde endişe yaratıyor. Önceki gün Sabri Yalım Parkı karşısındaki Yürüyüş Yolu’nda stant açan CHP’li gruplar, İzmitlilere Kemal Kılıçdaroğlu’nun videolarını göstererek AKP’ye yönelik cevap niteliğinde LED ekran kurmuştu. Ancak bu ekran ilk gün emniyet ekipleri tarafından ekran kaldırılmıştı, CHP’liler ise Yüksek Seçim Kurulu kararıyla kendi stantlarında video gösterimi yapabileceklerini belirtmişti.

Emniyet Müdür Yardımcısı Polislere Fırça Attı!

Sonraki  gün ise MHP’li gruplar, İzmit İlçe Teşkilatı önünde Recep Tayyip Erdoğan’ın videolarını göstermek için LED ekran kurdu ve polis tarafından engellenmedi. Bu olayların ardından CHP’liler, Sabri Yalım Parkı’ndaki aynı noktada tekrar LED ekran kurdu, ancak bu kez AKP destekçilerinin provokasyonuyla karşılaştı. AKP’li grup, CHP grubunun yanına LED ekran kurmaya çalıştı ve hatta CHP standına kadar ilerledi. Olaya çevik kuvvet müdahale etti ve yaşanan tartışmalarda, Kocaeli Emniyet Müdür Yardımcısı Haluk Karadağ, YSK kararı gereği ekranı kaldırmayan polisleri eleştirdi. Yürüyüş yolunun ortasında bağıran Karadağ, “Beni dinleyin, elimde net karar var. Al buraya çevikleri! Sök şu ekranı geç.” şeklinde ifadelerle Güvenlik Şube Müdürü ve polisleri fırçaladı. Müdür Yardımcısı daha sonra CHP SKM Başkanı ve İl Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Nazım Gençtürk ile tartıştı.

Barkovizyon Krizi: YSK Kararına Rağmen İzmit Belediyesi Ekran Kuramadı

Olaylar bununla bitmedi; YSK’nın barkovizyon kurulabilir kararı sonrasında İzmit Belediyesi, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Babala TV Mevzular Açık Mikrofon programını yayınlamak için bir kez daha ekran kurma girişiminde bulunuldu. Ancak polis, ekranın kurulmasına izin vermedi. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, kiralanmış olan barkovizyon ekranının çalışanlarının tehdit edildiğini iddia etti ve bu durumun yasal bir suç olduğunu belirtti. Hürriyet, barkovizyonun ayarlanması halinde ekranın kurulacağını ve konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Açıklamasına Millet İttifakı İl Başkanları ve Millet İttifakı Milletvekilleri de destek verdi.

Fatma Kaplan Hürriyet ‘’Bir Barkovizyona yenileceksiniz”

Hürriyet yapmış olduğu açıklamada, “YSK kararıyla ilgili en yüksek organdan karar almamıza rağmen, burada yetkililer ellerinden geleni yaparak LED ekranın kaldırılma kararı yasal olmadığı halde bizi engellemeye çalışıyorlar. Genel başkanımızın programı saat 4’te burada yayınlanacaktır. YSK’yı tanımayan ve emniyete kanun dışı talimat verenler, sabahtan beri bin bir türlü oyun çeviriyorlar. LED ekranı kuracak firma ve şoförü tehdit ediliyor. İki, üç gündür tehdit altındalar. Şoför, malzemeleri alıp gitti. Başka bir firmadan temin etmeye çalışıyoruz. Gece yarısı olsa bile bu ekran buraya kurulacak. Kanun tanımayanlar, YSK kararına rağmen bizi engelliyorlar.” İfadelerini kullandı.

İl Seçim Kurulu Başkanı tarafından sabahtan beri talimat gönderildiğini söyleyen Hürriyet, YSK kararını uygulamaları gerektiğini emniyete ve yetkililere ilettiklerini ancak buna rağmen Ancak engellemelerin devam ettiğini, alanın kapatıldığını, araçlarının çekildiğini ve şoförün kaçırılması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Hürriyet, tüm bu kişiler hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. Kanunsuz emirlerin uygulandığını söyleyen Hürriyet, doğruluğun ve adaletin galip geleceğini vurgulayarak, “Bir barkovizyona yenileceksiniz” şeklinde konuştu.

AKP Destekçilerinden Provokasyon: Yasakları Delen Tekbir Gösterisi!

Tüm engellemelere rağmen LED ekran akşam saatlerinde kuruldu ve Kılıçdaroğlu’nun programı İzmitlilere izlettirilmeye başlandı. Ancak bu sırada AKP İzmit İlçe Başkanı Muharrem Tutuş, AKP destekçilerini toplayarak CHP’lilerin yanına kadar gelip tekbir attırdı.

Bu süreçte, Sabri Yalım Parkı’ndaki Yeni Cuma Parkı karşısında çevik polislerin beklediği noktada, seçim yasağına rağmen bir sivil araç gelerek Erdoğan’ın marşını çalmaya başladı. Kocaeli İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve polisler, bu yasağı göz ardı ederken CHP’li gruplar tepki gösterdi. CHP Kocaeli İl SKM Başkanı Av. Mehmet Nazım Gençtürk ile emniyet ekipleri arasında tartışma yaşandı. Nazım Gençtürk, AKP destekçilerinin seçim yasaklarının uygulanması gerektiğini ve CHP standı önünde gerçekleşen provokasyona müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Konuyla ilgili Kocaeli Gazetesi’nden Cihat Polat’a konuşan CHP Kocaeli İl Başkan Yardımcısı ve İl SKM Başkanı Av. Mehmet Nazım Gençtürk, şunları söyledi: “YSK’nın kararını bildikleri halde alelacele İzmit İlçe Seçim Kurulu tüm ekranlar toplanacak diye karar çıkardı. Ben YSK’dan aldığım karara göre şu an yapabileceğim şeyi söylüyorum; MHP’nin ekranı kalkacak, AKP’nin ekranı kalkacak, size yasaklama kararı var. Ben spesifik olarak kendi barkovizyonum için yasak olmadığına dair karar almışım. Eğer AKP ve MHP başvuru yapsaydı, bu kararı onlar da alırdı.’’

Sağduyuyla Provokasyonlara Meydan Okuyoruz

Gençtürk ayrıca, olayların gergin bir ortam yaratması nedeniyle siyasi nezaket olsun, polis arkadaşlarımızı da yormayalım diyerek ekranlarını kaldırmaya karar verdiklerini belirtti.

Veysel Tipioğlu’nun talimatıyla polislerin ekranlarını çevrelediğini ve kaldırılmasını istediğini ifade eden Gençtürk, ‘’YSK kararının arkasındayız; tartışmasız ve kesin bir karardır. Ancak, bazı polislerin görevi kötüye kullanması, suistimal etmesi ve hatta işgüzarlık yapması nedeniyle tüm polisleri suçlamak istemiyoruz. Birkaç hükümet polisi, devletin polisi olmayı becerememişlerdir. Onların yüzünden ortam gerginleşti. Gündüz saatlerinde AKP gelerek ekranlarını önümüze kurdular, MHP ise kendi ekranını bize yönlendirdi. İki taraftan bizi ablukaya aldılar. Amaçları vatandaşa propaganda yapmak değil, bizi sindirmekti.

Hepimize bir soru sormak istiyorum: Eğer biz AKP il binası önüne led ekranlı araç çekip stant kursak, Kemal Kılıçdaroğlu bayraklarını salsak, polis bize ne yapardı? Bugün polislerin gözünde aynısı oldu. Biz 30 yıldır etkinliklerimizi gerçekleştirdiğimiz kendi ilçe binamızın önüne AKP geldi, stant kurdu ve provoke etti. Sataştılar. Ancak, biz bu süreci sağduyumuzla atlattık. Şimdi tüm kamuoyunun düşünmesini istiyorum, eğer biz aynısını yapsaydık neler olurdu?’’ dedi.

  Siyasi Kutuplaşmaya Neden Oluyorlar

Tüm bu yaşanan olayların tanığı olarak konuşan İYİ Parti Kocaeli Eğitim Politikalarından sorumlu İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İl SKM Başkan yardımcısı olan Dr. Asiye Ahu Güzel, demokrasiye aykırı davranışların ve siyasi kutuplaşmanın derinleştiği bir ortamın varlığına işaret ederek ‘’Bu tür provokasyonlar, seçim sürecinin sağduyu ve saygı çerçevesinde yürütülmesini zorlaştırmaktadır. Yasaklara uymama ve karşı tarafı sindirme amacı güden bu tür eylemler, demokratik değerlerimize ve toplumsal huzura zarar veriyor. Siyasi partiler arasında yapılan seçim çalışmalarının öncelikli olarak demokratik kurallar içinde gerçekleştirilmesi gerekir.

Siyaset, vatandaşlarımızın tercihlerini özgürce ifade ettiği bir alan olması gerekirken maalesef bu tür olaylar demokrasiye olan inancımızı zedeliyor ve siyasi kutuplaşmayı derinleştiriyor. Biz siyasetçilerin yapması gereken, Atatürk’ün öğretilerinden ilham almak, Atatürk’ün vurguladığı şekilde demokratik değerlere saygı göstermek ve toplumu birleştirmek için çaba sarf etmek olmalıdır.’’ dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.