CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Namık Tan’dan Soru Önergesi

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Namık Tan’dan Soru Önergesi
Yayınlama: 15.08.2023
A+
A-

 

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Namık Tan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla verdiği yazılı soru önergesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Yaratıcı Şehirler Ağı Konferansı’nın Dışişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmesini TBMM gündemine taşıdı.

Önerge gerekçesinde “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) tarafından 2004 yılından bu yana düzenlenen Yaratıcı Şehirler Ağı Konferansı(UCCN), şehirlerin uluslararası düzeyde tanıtımına ve gelişimine katkı sağlamayı amaçlamasının yanı sıra, küresel, ulusal ve yerel düzeyde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektedir ve bu açıdan önemlidir.

UCCN’nin 295 üyesi, edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları alanlarında örnek niteliktedir; Afyon, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kırşehir ve Kütahya, ülkemizi UCCN’de temsil eden şehirler arasında yer almaktadır.

UCCN’ye 2017 yılında tasarım alanında giren İstanbul’un, ilk olarak 2021’de düzenlenecek konferansa ev sahipliği yapması planlanmaktaydı; Covid – 19 pandemisi nedeniyle ertelenen konferans, bu yıl 11-15 Eylül 2023 tarihlerinde İBB’nin ev sahipliğinde düzenlenecekti.

UNESCO tarafından yapılan ve medyaya yansıyan açıklama, İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleşecek ve yalnızca İstanbul’un değil; Türkiye’nin de tanıtımı açısından büyük önem taşıyan konferans, Bakanlığınızın onay vermemesi nedeniyle iptal edildiğini iddia etmektedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan UCCN başvurusunun ardından, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı UNESCO Daimi Temsilciliği’ne bildirimde bulunulduğu; ancak Daimi Temsilciliğin 10 Ağustos günü UNESCO Sekreteryasına konferansın İstanbul’da düzenlenmeyeceğini ilettiği bilgisi de ayrıca paylaşıldı.” açıklamalarına yer veren Namık Tan’ın, Bakan Fidan’a yönlendirdiği sorular şöyle:

  1. Bakanlığınızın önergeye konu olan UCCN Konferansına ‘ev sahipliği yapılamayacağını’ bildirmesinin gerekçesi nedir?

 

  1. UNESCO Daimi Temsilciliğimize “Türkiyeli yetkililerin ev sahipliği yapamayacağı” bildiriminde bulunma talimatı doğrudan sizin tarafınızdan mı verilmiştir? Size ait değilse kararın alınmasında Bakanlığınızın hangi personelinin tasarrufu mevcuttur?

 

  1. Çeşitli basın yayın organlarında konferansa bakanlığınızca onay çıkmamasının siyasi baskı kaynaklı olduğu iddia edilmektedir. Bakanlığınızın tarafsızlığına gölge düşüren bu iddialar hakkında resmi bir açıklamada bulunmayı planlıyor musunuz?

 

  1. Bakanlığınız UNESCO’ya bu bildirimi yapması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynaklı bir talep tarafınıza ulaşmış mıdır? Ulaşmış ise bu talebin gerekçesi nedir? Ulaşmamış ise belediye yetkililerine konferansın iptali konusunda bir açıklama yapmayı planlıyor musunuz?

 

  1. UCCN Konferansına AKP’li belediyeler tarafından ev sahipliği başvurusu yapılmış mıdır? Yapılması hâlinde, bu başvuruları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ninkiyle aynı gerekçelerle reddedecek misiniz?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.