BÜYÜK ZAFER’İN 101.YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

BÜYÜK ZAFER’İN 101.YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI
Yayınlama: 30.08.2023
A+
A-
Mustafa AKER- 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nün 101. yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Bayburt’ta da coşkuyla kutlandı.
Kutlama Programı  saat 10.00’da Saray Bahçesi’nde yer alan Atatürk Anıtı’na Vali Mustafa Eldivan, Garnizon Komutanı Topçu Albay Gürol Akkaya ile Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’nin çelenk sunumuyla başladı.
Çelenk töreni sonrası  saygı duruşu akabinde  İstiklal Marşı okunmasıyla devam edildi
Günün Anlam ve Önemini BelirtenTürk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşma yapann İkmal Üsteğmen Hakan Çetinkaya;” 30 Ağustos Zaferi’nin 101’inci yıl dönümünü ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanının yaşandığını söyledi.

Çetinkaya konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yekvücut olmuş Türk milletinin büyük bir iman ve bağımsızlık azmiyle 26 Ağustos 1922’de başlayıp, 30 Ağustos’ta zaferle konuşlandırdığı Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 100. yılını kutlamaktayız. 1. Dünya Savaşı sonrası İtilaf devletleri sözde barış anlaşması Sevr ile Türk milletinin ülkesine, ekonomisine ve bağımsızlığına zorla sahip olmaya çalışmışlardır.

19 Mayıs 1919’da alevlenen bağımsızlık ateşli ile başlayan Türk’ün kurtuluş mücadelesi 1. İnönü ve 2. İnönü zaferleri ile körüklenmiş, Sakarya Meydan Muharebesi ile perçinlenmiş ve en nihayetinde Başkomatanlık Meydan Muharebesi’nin kazanılmasıyla bir destana dönüşmüştür. Türk milleti büyük adını ve gücünü dünyaya bir kere daha kanıtlamıştır. 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edilmiş, 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılması ile vatan toprakları Yunan İşgali’nden kurtulmuştur.

Başkomutan Atatürk, Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zaferi’nin anlam ve önemini 1924 Dumlupınar konuşmasında şöyle anlatmıştır: “Ulusal tarihimiz çok büyük parlak zaferlerle doludur ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimizde değil dünya tarihine de yeni bir akım vermekle kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı.”dedi

Bayram töreni Topçu Üsteğmen Fatih Mete ve Milli İrade Anadolu Lisesi öğrencisi Hilal Köse’nin okuduğu şiirlerin ardından Halk Oyunları gösterisi ve tören birliklerinin geçişiyle sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.