Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz” dedi.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz” dedi.
Yayınlama: 18.12.2022
Düzenleme: 18.12.2022 15:51
A+
A-

Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan ‘dolu savar’ cihazıyla ilgili eleştirilerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz” dedi.var, bizim arabalarımızda dolu hasarı olmaz diyorlar. Ama onların da arabalarında hasarlar oluyor, burada bir algı oyunu var.

 

Gerçekten bu teknoloji çalışsaydı, Amerika ve Avrupa’da hiçbir bahçeyi dolu vurmazdı, zarar görmezdi” diye konuştu.

 

“BAKANLIĞI İKNA ETMİŞLER, ONLAR DA BUNU KURDURUYORLAR, AKIL DIŞI BİZE YAKIŞMIYOR”

 

Prof. Dr. Kadıoğlu, dolu savarların giderek yaygınlaştığını da belirterek, “Akıldışı, mucizevi arayışlardayız. Dolu makinasını Van’da bir İranlı üretip satıyor. Bunun maaliyeti, doluyu önledim diye sanıp başka önlem almadığınız zaman oluyor. Mesela dolu önleme ağları var. İnsanlar onları yapmıyor, bunu koyunca doluyu bununla engelleyeceklerini sanıyorlar.

 

Dolaylı olarak bir maliyet oluyor. Elektrik harcıyor, gürültü yapıyor. Şöyle bir problem var, bu makinayı koydukları yerlerdeki vatandaş huzursuz oluyor. Birçok şikayet geliyor bize. Her gün kaymakamlıklardan başvuru oluyor. Dolu makinası konulan yerlere belli bir süre yağmur yağmayınca, oradaki halk bu makinanın yağmuru da engellediğine inanıyor.

 

Bu işin akıl ve mantıkla alakası yok. Tarım ve Orman Bakanlığı’na da ikna etmişler, onlara da bunu kurduruyorlar. Bu bilim dışı bir şey ve bize hiç yakışmıyor. Doğanın bir bahçıvanıdır dolu. Ormanlardaki çürük bitkileri, dalları kırar ve temizler. Ama bahçelerde dolu tarıma çok zarar verir.

 

Dolu tarımda oldukça zararları olan bir meteorolojik olay. Bunun çaresi ise tarım sigortasıdır, bağların bahçelerin üzerine dolu ağı kuracaksınız. Şu an dünya bize gülüyor, alay konusu oluyoruz” dedi.

Asuman Yaşar Haberasi imtiyaz sahibi
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.