AVRUPA PARLEMENTOSU’NDA YOLSUZLUK İDDASI : Yunan Eva Kaili HAPSE ATILDI !

AVRUPA  PARLEMENTOSU’NDA YOLSUZLUK İDDASI : Yunan Eva Kaili HAPSE ATILDI !
Yayınlama: 12.12.2022
Düzenleme: 13.12.2022 20:28
A+
A-
Avrupa Parlamentosu’nda yolsuzluk iddiası: Yunan Millet vekili Eva Kaili hapse atıldı !

Avrupa Parlamentosu Yunanistan Başkan Yardımcısı Eva Kaili, 7 Aralık 2022. © Eric Vidal, Avrupa Parlamentosu / AFP

Belçika polisinin Katar’la ilgili yolsuzluk ve kara para aklama şüphesiyle yürüttüğü soruşturma kapsamında Cumartesi günü Brüksel’de tutuklanan Avrupa Parlamentosu Yunanistan Başkan Yardımcısı Eva Kaili, adli bir kaynağa göre Pazar günü hapse atıldı.

Bir adli kaynak AFP’ye verdiği demeçte, Yunanistan’ın Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili ve diğer üç kişinin, bu AB kurumu içinde Katar ile bağlantılı yolsuzluk şüphelerine yönelik soruşturma kapsamında 11 Aralık Pazar günü Belçika’da suçlanarak hapse atıldığını söyledi.

Federal savcılık, son 48 saat içinde tutuklanan altı kişiden dördünün geçici olarak tutuklandığını duyururken herhangi bir isim vermedi.

Federal savcılık yaptığı basın açıklamasında, dört kişinin Brüksel soruşturma hakimi tarafından “suç örgütüne üye olmak, kara para aklamak ve yolsuzluk” suçlamasıyla iddianamelerinin ardından hapse atıldığını söyledi. Diğer iki kişi ise hakim tarafından serbest bırakıldı.

Milletvekili dokunulmazlığı yok

İsminin açıklanmaması kaydıyla davaya yakın bir adli kaynağa göre, tutuklu bu dört kişiden biri de Eva Kaili. Aynı kaynak, cuma günü itham edildiği suçun “suçüstü” bulunması nedeniyle milletvekili dokunulmazlığından yararlanamadı.

Bu kaynak, seçilmiş Yunan sosyalistinin dairesinde “çuvallar dolusu banknot” bulunduğuna dair basında çıkan haberleri doğruladı.

Eva Kaili’nin Brüksel’deki evi Cuma akşamı arandı. Yargı kaynağına göre, bir diğer sosyalist Avrupa Parlamentosu Üyesi Belçikalı Marc Tarabella’nınki de Cumartesi akşamıydı. İkincisi tutuklanmadı.

Sözcülerinden biri, federal polise bu ikinci aramada yardımcı olmak için Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’nın akşam Malta’dan Brüksel’e döndüğünü söyledi. Belçika’da seçilmiş bir milletvekili hakkında “Belçika Anayasası’nın gerektirdiği şekilde” böyle bir soruşturma yapılması için cumhurbaşkanının hazır bulunmasının gerekli olduğu açıklandı.

Avrupa Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni Pazar günü tepki göstererek, bu olay “utanç verici ve tahammül edilemez” ve Parlamento’nun itibarını “çok ciddi” bir şekilde zedeliyor.

Pazar günü federal savcılık, “suç örgütüne üye olmak, kara para aklama ve yolsuzluk” suçlamalarından sonra karar verilen bu tutuklamaları öğle saatlerinde duyururken herhangi bir isim vermedi. Son 48 saatte tutuklanan 6 kişiden 2’si çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.

Brüksel’de en az 16 aramanın ardından Cuma günü tutuklanan altı zanlı arasında eski İtalyan MEP Pier-Antonio Panzeri ve yine İtalyan olan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) genel sekreteri Luca Visentini de yer alıyor.

Belçika basınına göre, Eva Kaili’nin soruşturmada kendisi de endişeli olan babası, “bavulda” yüklü miktarda nakit para taşırken yakalandı.

Bu durumda, bu kurumun “Avrupa Parlamentosu içinde kararları etkilemesine izin veren siyasi ve/veya stratejik bir konuma sahip üçüncü taraflara büyük meblağlarda para ödenmesinden veya önemli hediyeler teklif edilmesinden şüpheleniliyor” ifadesinin altını çiziyor. parke zemin.

Eva Kaili’ye göre Katar “iş hukukunda lider”

Eva Kaili, Kasım ayı başında Katar’a giderek Katar Çalışma Bakanı’nın huzurunda emirliğin bu sektördeki reformlarını memnuniyetle karşıladı.

AB’nin Doha Büyükelçisi Cristian Tudor daha sonra Twitter’da olumlu değerlendirilen bu görüşmenin tanıtımını yaptı.

Eva Kaili de 22 Kasım’da Avrupa Parlamentosu kürsüsünden “Katar işçi hakları açısından liderdir” dedi.

Daha sonra sol ve liberal saflarda heyecan uyandıran bu sözler, tutuklandığının açıklanmasının ardından bu hafta sonu birçok milletvekilinin aklına geldi.

Fransız Pierre Karleskind (Yenileme, liberaller) Cumartesi günü Twitter’da “Artık anlamaktan korkuyorum…” yorumunu yaptı.

Parlamentodaki iki kaynağın Pazar günü AFP’ye verdiği demeçte, Pazartesi günü Strasbourg’da Roberta Metsola, Belçika adli soruşturmasını görüşmek üzere grup başkanlarını bir toplantıya çağırdı.

Yeşil ve Sosyal Demokrat milletvekilleri, AB’de Katarlılar için vize serbestisi müzakerelerinin başlatılmasına da karşı çıkacaklar.

Cumartesi akşamı, Avrupa Parlamentosu Başkanı Eva Kaili’ye karşı ilk yaptırıma karar verdi. Yunanistan cumhurbaşkanı yardımcısı , kendisini Orta Doğu bölgesinde temsil etme görevi de dahil olmak üzere Roberte Metsola tarafından verilen tüm görevlerdennmahrum bırakılmıştı..

Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller grubu adına ekolojist Philippe Lamberts’in de aralarında bulunduğu sol görüşlü milletvekilleri, Cuma akşamı Yunan Sosyalist Partisi’nden (Pasok-Kinal) ihraç edilen Eva Kaili’nin istifasını istedi.

Kaynak: AVRUPA PARLEMENTOSU'NDA YOLSUZLUK İDDASI !

Haberasi Basın, Yayın, Genel Kordinatörü
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.