ANAYASA PROFESÖRÜ SÜHEYL BATUM HOCADAN MUHALEFETE 14 MAYIS ERKEN SEÇİM TEPKİSİ !

ANAYASA PROFESÖRÜ SÜHEYL BATUM HOCADAN MUHALEFETE 14 MAYIS ERKEN SEÇİM TEPKİSİ !
Yayınlama: 23.01.2023
Düzenleme: 23.01.2023 23:45
A+
A-

ANAYASA PROFESÖRÜ SÜHEYL BATUM HOCADAN MUHALEFETE 14 MAYIS ERKEN SEÇİM TEPKİSİ !

Cumhuriyet Halk Partisi 24. dönem Eskişehir Millet Vekili, Anayasa  Profesörü  Süheyl Batum’ tarafından Muhalefet partileri tarafından, Akp genel Başkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu 14 mayıs seçim takvimini açıklaması ve muhalefetin bu takvime sesiz kalıp, kabul etmeleri, ”Anayasa profesörü Süheyl Batum” hoca tarafından büyük  tepki çekti.!

Haberasi internet sitesi, haber portalı , youtube, twitter ve facebook ortak plartformlarında 22 Ocak pazar 20:30 CANLI YAYIN KONUĞU olarak katılan,

Anayasa hukukçusu, Chp eski Millet vekili   Süheyl hoca, Ana muhalefet partileri, yani bu günkü adıyla 6 lı masaya da çattı.

HABERASİ ”AMFİ”  PROGRAM yapımcısı, haberasi basın ve yayın genel kordinatörü, İsmail Azakoğlu ve köşe yazarımız, modaratörümüz, program partnerim olan sevgili. Zeynep Akyurt ile programın modarasyonunu birlikte paylaşıyoruz.

Haberasi canlı yayın programında Süheyl Batum hocaya sorulan sorular tam olarak şöyleydi; Sayın hocam Akp genel başkanı ve bu günkü sayın Cumhur başkanımız Recep Tayyip Erdoğan seçim takvimini bir kaç mitingde, hatta küçük ortağı Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı sayın Devlet bahçeli beyde ilan ederek, 14 mayıs olarak ilan ettiler.

Sayın Süheyl hocam size sorum su olacak; 14 Mayıs 2023 genel seçim takvimi, normal bir seçim süreci midir, yada öne alınmış bir erken seçim midir?

Olağan seçim takvimi, yani normal zamanda yapılması gereken seçim takvimi Haziran ayı olması gerekmiyor mu?

Dahası bugünkü muhalefet partileri bu durumdan haberdar değiller mi?

Bu açıklanan seçim takvimi süreci anayasaya göre, bu günkü açıklanan seçim takvimine göre yasal mı?

Yine bir başka mevzu şu Süheyl hocam; Bu olağanüstü zamanlarda gidilecek  seçim şartlarında Cumhur başkanı Türkiye Büyük Millet Meclisini ve kendi Cumhur makamını fesh ederken, 3. defa aday olarak seçime gidiyor.

Buradaki hukuki durumu, yasal işleyişi kanunların öngördüğü çerçevede bize ve Haberasi takipçilerimize aktarabilir mi siniz?

…Ve bu duruma bu günkü adıyla 6 lı masa yani millet ittifakı neden sessiz kalarak,  rıza gösteriyor diye hocaya soruyu yönelttiğimizde, Süheyl Hoca söze şöyle başladı; Adalet ve Kalkınma Partisinin 2002 den beri yaptığı en önemli şey şu oldu; Bütün kavramlarda öyle bir uydurma, zorlama,  hukuken hiç bir anlamı olmayan kavramlar ortaya attı ki, insanların kafası tereme peynirine döndü.

İnsanların kafasını karma karış yaparak adeta  yokları var, her halükarda görünen, elle tutulanı da yok  saydı.

Hiç kimsenin söylenenden, söylediklerinden haberi yok.

Hani ata sözlerimiz vardır, bulanık suda balık avlamak, Akp de 20-21 yıldır bulanık suda deyim yerindeyse balık avlayarak buraya kadar geldi.

Süheyl hoca devam ederek bir iki örnek vereyim sizlere; Akp nin tüm iktidarları dönemlerinde en kolay yaptıkları mesela şunlar; Mesela her hangi bir üründe fiyat arışı olmuş, Akp tarafından bu duruma zam denilmedi, FİYAT ayarlaması. Devalüasyon GÜNCELLEME vesaire gibi çokça örnekleri var.

Şimdi bu durumda  artık Akp ye inanç kalmadı.

Süheyl hoca şöyle devam etti; Şimdi Hukukumuza göre  TBMM ve Cumhur başkanı, 3 imkana sahiptir görev süreleri açısından.

Birincisi kural derki;  ”Anayasamızda Cumhur Başkanı da Türkiye Büyük Millet Meclisi de 5 yıl için seçilir”.

Seçimlerde 5 yılda bir aynı gün yapılır.

Anayasamızda seçimleri işaret ederek, diyor ki; 5. Yılın dolduğu  ilk haftaya tekamül eden pazar günü, seçimler yapılır diyor.

Yani durumun daha iyi anlaşılması bakımından, 5 yıl 1 gün, 5 yıl bir hafta geçmesin diye, 5. yılın dolduğu ilk pazar seçim olması gerekiyor,  Anayasal Hukuki prosödür, kanun kitabına göre aynen böyle işlemesi gerekiyor.

Yine ana yasa iki tane daha seçenek getirmiş; Türkiye Büyük Millet meclisi ben bu işi 5 yıl götüremeyeceğim der, bir kriz çıkar, anlaşmazlık olur falan, meclis seçime gider, bunun adına ERKEN SEÇİM DENİLİYOR. yani seçim takvimini normal zamanından öne çekme.

Son seçenek te şu; Cumhur Başkanı Türkiye Büyük Millet Meclisini ve kendi Cumhur Başkanlığı yetkisini fesh ederken,  tekrar ERKEN seçime, yani seçim yenilemeye gider.

Buradaki açık seçik durum şu; İki defa Cumhur Başkanı olan, Akp genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 cü defa aday olmasının önünü açmaktır 14 mayıs seçim takvimini  açıklamak.

Normal zamanına 1 ay kala yapılan seçim erken, seçim olmasının imkanı yok, buna Anayasanın arkasından dolanmak dereler.

Normal zamanından 15 Gün erkene  çekilmiş seçimde ancak böyle hülle, ve hile ve ana yasanın hiçe sayılmasıyla ile olur.

Konuşmasına devam eden Süheyl hoca Muhalefet partilerine de tepki göstererek, bu hukuksuz durumu kabullenen muhalefet partileri de, Akp nin onlara gösterdiği halı kadar yerde muhalefet yapıyorlar, ne suya, nede sabuna dokunmadan muhalefet yapıyorlar, öyel muhalefet yapacaklarına hep birlikte Akp ye katılsınlar da bizlerde vatandaşlar olarak kimlere kimler tarafından satıldığımızı anlayalım dedi.

Akp’nin genel başkanının İLAN ETTİĞİ 14 Mayıs seçim takvimine razı olarak  yasal olmayan bu duruma çanak tutarak, 6 lı masa da suç işliyor. Yüksek Seçim Kurulu bu hukuksuz Seçim takvimine onay verirse onlarda suç işlemiş olurlar. İlerideki iktidar değişimlerinde bu Hukuksuz durumun yasalar önünde hesabı sorulur.

Süheyl hocanın Haberasi internet sitesindeki tüm söyleşimizi aşağıda ki linke tıklayarak tamamını izleyebilirsiniz.  DEYİNDİĞİMİZ O KADAR ÇOK KONU VARKİ HEPSİNİ BURAYA  AKTARABİLMEM İMKANSIZDI.

Süheyl hocaya sorduğumuz soruların ayrıntılarını detaylarını, Süheyl Batum hocanın sorularımıza verdiği cevapları, Muhalefet partilerine ve 6 lı masaya neler söylediklerinin  detaylarını merak ediyor iseniz Youtube kanalımızda  bulunan yayının tamamını izlemenizi tavsiye ederim..

 

 

 

 

 

Kaynak: haberasi.com

Haberasi Basın, Yayın, Genel Kordinatörü
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.