AEDES (ALBOPİCTUS) SİVRİSİNEĞİ

Yayınlama: 26.09.2023
A+
A-

Merhaba. yeniden sizlerleyim.

Dost ve Gardaş Azerbaycan’nın Değerli Vekili Türkiye Aşığı Turan Sevdalısı Ganire Paşayeva’nın yatağa düşürdüğü Elon Musk’ın Yetiştirdiği yani bir tür biyolojik Sivrisinek Türü olan Aedes ( albopictus) Sivrisineği hakkında araştırdığım konuyu sizlerle paylaşacağım.

Değerli Okurlarım; Aedes cinsi, diğer türlerden farklı olarak siyah beyaz bacak renkleri, daha iri gövde yapısı ve daha yavaş hareket etmesiyle bilinmektedir. Ayrıca gündüz ısırmayı tercih ederler. Yapılan gözlemlerde, Aedes cinsi sivrisinek ısırığının, diğer bilinen sivrisinek ısırıklarına göre daha uzun kaşıntı ve kızarıklığa sebebiyet verdiği ve ayrıca kişiden kişiye değişmekle birlikte kızarıklığın daha uzun süre ciltte kaldığı tespit edilmiştir.

Aedes’ler özellikle Zika virüsünün taşıyıcısı olarak bilinmekle birlikte, Chikungunya ve Dengue hastalıklarını da taşırlar. Zika virüsünü enfekte olmuş insandan başka bir insana taşıma yoluyla bulaştırırlar.

Zika Virüsü’ ne yakalanan vakalardan %25 ‘i, semptom gösterir. Ateş, bulantı, gözlerde kızarıklarık ve eklem ağrıları şeklinde belirtileri olmakla birlikte, klinik tanı ve kan testleriyle tespit edilir.

Flavivirus grubundan bir RNA Virüsü olan Zika virüsünün neden olduğu ve insanlara sivrisinek ısırması ile bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanı’nda bir Rhesus maymununda keşfedilmiştir. İnsanlarda ilk olarak 1954’de Nijerya’da bulunmuştur. Belirtileri ateş, başağrısı, kızarık gözler, döküntü, kas ağrıları ve eklem ağrıları olabilir. Genellikle hafif geçen bir hastalıktır, 4-7 gün sürer.

Bulaşma:
Zika virüsünün ana bulaş yolu infekte Aedes türü sivrisineklerin insanları ısırmasıyla olur. Bunlar Dengue ve Chikungunya Hastalıklarını da bulaştıran sivrisineklerle aynı türdür. Aedes türü sivrisinekler, gündüz ısırmayı tercih ederler. Tipik olarak yumurtalarını; hayvan besleme kapları, çiçek vazoları, kaseler, kovalar gibi durgun suların yanına ve içine bırakırlar. Sivrisinekler, Zika hastalığını geçirmekte olan bir kişiyi ısırarak infekte olurlar, daha sonra bu infekte sinekler, diğer sağlam kişileri ısırarak onları da infekte ederler.Nadiren Zika ile enfekte bir anneden doğum esnasında (perinatal) bebeğe bulaşma da olabilir. Şimdiye kadar emzirmeyle geçiş bildirilmemiştir.Teorik olarak, şimdiye dek henüz rapor edilmese de, kan transfüzyonu yoluyla geçiş mümkündür.Cinsel temasla geçiş de çok nadir de olsa mevcuttur. İnkübasyon periyodu 3-12 gün arasıdır.

Belirtiler:
İnfekte kişilerden ancak 4’te 1’i semptomatiktir. En sık görülen belirtiler; aniden başlayan ateş, döküntü, eklem ağrıları, gözlerde kızarıklıktır. Eklemlerde, özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmeler olabilir. Diğer belirtiler: kas ağrısı, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı ve kusma olabilir. Klinik genellikle hafif geçer, belirtiler birkaç günden bir haftaya dek sürebilir, hastaneye yatış çoğunlukla gerekmez. Ölüm çok nadirdir, Guillain-Barre Sendromu da çok nadiren gelişebilir.

Tanı ve Tedavi:

Tipik klinik belirtiler yüzünden ayırıcı tanısı geniş: Dengue, Chikungunya, Malarya, Rickettsia, Kızamık, Kızamıkçık gibi hastalıklarla karışabilir. Hastanın kliniği ve kan testleriyle tanı konur. Spesifik tedavisi yoktur. İstirahat, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler önerilir.

Zika Virüsü’nden korunmanın yolları nelerdir?

Aedes cinsinin taşıdığı bilinen Zika Virüs’e karşı aşı veya benzeri bir korunma yöntemi bulunmamaktadır. Korunma yöntemleri bireyseldir. Uzun kollu ve açık renk giysilerin tercih edilmesi, cibinlik kullanılması gibi önlemler yanında sinek kovucu losyonların kullanılması önerilir

Zerobite Sprey’i Aedes cinsi sivrisineklerden korunmak için kullanabilirsiniz. Yapılan klinik deneylerde Zerobite Sprey’in Aedes Aegypti türüne karşı 4 saat süreyle etkili olduğu kanıtlanmıştır. Zerobite Sprey’i kullanmadan önce etiketi mutlaka okuyun ve spreyi, vücudunuzun açıkta kalan tüm kısımlarına uyguladığınızdan emin olun. Terleme veya su gibi sıvıların temasından sonra uygulamayı yenileyin.

Aedes sivrisinek ısırığı, İstanbul’da hastanelerde yaşanan artışların ardından birçok vatandaş tarafından araştırılmaya başladı. İstanbul’da yayılımı artan “Aedes” sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor.

Aşırı kaşıntıya neden olan bu ısırık, vücutta yaralara ve açılmalara sebep olabiliyor.

Bende bu yaz onunla tanıştım.Sol Elimi balon gibi yaptı.Isırdığını anlamıyorsunuz.

Sadece tatlı bir kaşıntı sonra sabah kalktığınızda eliniz balon gibi. Bunu da İltihap kurutucu Antibiotik Spektrumlu Merhemler Stafin Pomad ile Şişliğini indirdim.

Böyle durumlarda İltihap kurutucu Merhemler Olan Terramiycin Stafin Fucidin Bactroban gibi kremleri kullanmanızı öneririm

Bir kez daha değerli vekilimiz Türkiye ve Turan Sevdalısı Ganire Paşayeva’ya Yüce Allah’tan acil şifalar diliyor dualarımızı gönderiyoruz.Mevlam önce ailesine sonrada çok sevdiği Türkiye ve Turan Dünyasına bağışlasın İnşallah

Sağlıcakla Kalın

Sağlıcakla Kalın
M.AKER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.