TCG ANADOLU GEMİSİ SAVAŞTA KULLANILAMAZ !

TCG ANADOLU GEMİSİ SAVAŞTA KULLANILAMAZ !
Yayınlama: 12.05.2023
Düzenleme: 12.05.2023 15:54
A+
A-

TCG ANADOLU GEMİSİ SAVAŞTA KULLANILAMAZ !…

 

Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti, TCG Anadolu Gemisini seçim malzemesi olarak kullanmaya devam ediyor.

 

Gemi, Türkiye’nin değişik limanlarına giderek vatandaşlarımızın ziyaretine açılıyor. Gemi hakkında, “Dünya’nın ilk İHA/SİHA Gemisi, Donanmanın Kutup Yıldızı” gibi içi boş ve karşılığı olmayan söylemlerle gerçeklerin üzeri örtülerek algı yönetimi ile Türk Kamuoyu yanıltılıyor. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyaç duyduğu harp silah ve araçları için GenelkurmayHarekât İhtiyaçları İnceleme Kurulu’nda inceleme ve değerlendirme yapılır. Anılan kurul, Genelkurmay İkinci Başkanı’nın başkanlığında, Genelkurmay J (Joint-Müşterek) Başkanlık temsilcileri, kuvvet komutanlığı temsilcileri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcilerinden oluşur. İhtiyaç sahibi makamlar tarafından kurula getirilen projeler hem ilgili kuvvet ya da komutanlığın hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Harekât İhtiyacı olmalıdır.

 

Aksi halde proje reddedilir. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından 2007’de Genelkurmay Harekât İhtiyaçları İnceleme Kurulu’na getirilen Havuzlu Çıkarma Gemisi (Landing Pool Dock) Projesi, günlerce incelenip değerlendirildikten sonra hem Deniz Kuvvetleri’nin hem de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Harekât İhtiyacı olduğu için onaylandı. Anılan gemi, üzerinde iki helikopter pisti olan ve havuz bölümünde birkaç çıkarma gemisini taşıyacak şekilde MİLGEM (Milli Gemi) Projeleri gibi yerli ve milli gemi olarak planlandı. Gemi, Hava Kuvvetleri’nin genel TASMO (Tactical Air Support of Maritime Operations-Deniz Harekâtı’nın Taktik Hava Desteği) desteğinden istifade etmek için Çıkarma Filosu’nda görev alacak şekilde tasarlandı. Tedarik işlemleri için Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara başladı. Ancak, planlama sonrasında geçen zaman içerisinde geminin özellikleri değişime uğradı.

 

 

2007’de Harbe Hazırlık ve Harekât İhtiyaçları Şube Müdürü ve Harekât İhtiyaçları İnceleme Kurulu Üyesi olarak imza attığım Havuzlu Çıkarma Gemisi, üzerine pist ilave edilmek suretiyle proje dışına çıkılarak Melez Gemi’ye dönüştürüldü. Geminin asli görevi olan çıkarma harekatı ikinci plana atıldı. Gemi, şimdiki haliyle kurulun önüne gelseydi hem Genelkurmay Başkanlığı hem de Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından reddedilirdi. Çünkü, Anadolu Yarımadası zaten uçak gemisi niteliğindedir.

 

TCG ANADOLU GEMİSİ YERLİ VE MİLLİ DEĞİLDİR

TCG Anadolu Gemisi’nin yerli ve milli olduğu iddia edilmektedir. Ancak, Anadolu Gemisi, İspanyol Juan Carlos Gemisi’nin bire bir kopyası olup üzerindeki mazgal delikleri ve vinç tertibatına kadar aynısıdır. Geminin birçok aksamı İspanya’dan ithal edilmiştir. Gemilerin sadece borda numaraları farklıdır. İspanyol Gemisi L 61, TCG Anadolu Gemisi L 400 Borda Numarasını kullanmaktadır.

TCG ANADOLU GEMİSİNİ KORUMAK İÇİN 40 .

Erdoğan ve AKP Hükümeti, TCG Anadolu Gemisi’nde F-35 B modeli uçakların kullanılmasını planladı. Ancak, S-400 alımı nedeniyle, ABD, Türkiye’yi F-35 Projesinden çıkardı. TCG Anadolu Gemisi’nde, dikine inip kalkan F-35 B modeli uçaklar yerine İHA ve SİHA’lar kullanılacak. Anadolu Gemisi’nin güvertesine 11 Savaş Uçağı veya 11 İHA/SİHA, ayrıca hangarına da sınırlı sayıda uçak yerleştirmek mümkündür. Ancak, hem gemiyi hem de üzerindeki Savaş Uçaklarını ya da İHA/SİHA’ları korumak için fırkateyn ve denizaltılara ilave olarak 2 Filo yani 40 savaş uçağına ihtiyaç vardır. Gemi, planlandığı gibi Havuzlu Çıkarma Gemisi olarak inşa edilseydi Çıkarma Filosu’nda kullanılacak ve aynı miktarda savaş uçağı ile yani 40 savaş uçağı ile bütün filoya TASMO (Deniz Harekâtı’nın Taktik Hava Desteği) Desteği verilecekti. Ayrıca, F-35 uçakları Yunanistan’ın envanterine girdiğinde, durum daha da vahim hale geliyor. F-35 Uçakları, radara yakalanmadan 120 mil yani 222 km. mesafeden su üstü hedeflerini vurabiliyor. O zaman TCG Anadolu Gemisi daha da kolay hedef haline gelecektir. Anılan nedenlerle TCG Anadolu Gemisi’nin savaşta kullanılması mümkün değildir.

 

 

TUSAŞ AKSUNGUR VARKEN İHA VE SİHA’LAR İÇİN UÇAK GEMİSİNE İHTİYAÇ YOKTUR.

Tayyip Erdoğan, “TCG Anadolu sayesinde tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği ihtiyacı olmaksızın Ege, Akdeniz ve Karadeniz’deki kriz bölgelerine kolayca intikal ettirebileceğiz” diyor.

Ancak, Erdoğan’ın bu söylemi içi boş bir söylemdir. Çünkü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kriz bölgelerine Tabur’dan daha büyük çaplı kuvvetleri Uçarbirlik Harekâtı ve/veya Hava İndirme Harekâtı ile intikal ettirme yeteneği vardır. TCG Anadolu Gemisi’ne konuşlandırılacak Bayraktar TB3 SİHA’nın havada kalma süresi 24 saattir. TUSAŞ AKSUNGUR SİHA’nın havada kalma süresi ise 50 saattir. Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterine giren ve Dalaman’da konuşlandırılan TUSAŞ AKSUNGUR, yaklaşık 3 bin kilometrelik harekât Yarıçapına sahip olup, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz üzerinde 2 günden fazla süreyle devriye dolaşıp tekrar Dalaman’daki Üssüne geri dönmektedir. Bu kadar yüksek performanslı TUSAŞ AKSUNGUR varken Erdoğan’ın Damadı’na ait şirketin imal ettiği düşük performanslı Bayraktar TB3’ü taşımak için TCG Anadolu Gemisi’ne de ihtiyaç yoktur. Ayrıca, TUSAŞ AKSUNGUR’da Buz Giderme Sistemi vardır fakat Bayraktar TB3’ün Buz Giderme Sistemi yoktur. Buz Giderme Sistemi olmayan İHA’ların, soğuk havalarda flap ve dümen sisteminin donarak ve kilitlenerek kontrolden çıkma ve düşme riski vardır.

TANKER UÇAKLARI İLE CEBELİTARIK BOĞAZI’NA KADAR OLAN BÖLGEDE HAVA HAREKÂTI YAPILABİLİR

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde olan 7 adet Tanker Uçağının her biri ile tek uçuşta 20 savaş uçağına havada yakıt ikmali yapılmaktadır. Toplam 140 savaş uçağına yapılacak yakıt ikmali sayesinde Türk Hava Kuvvetleri Cebelitarık Boğazı’na kadar olan bölgede hava harekâtı yapabilir. Tanker uçakları varken TCG Anadolu Gemisi’ne ihtiyaç yoktur.

 

ERDOĞAN VE AKP HÜKÜMETLERİ TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR

Erdoğan’ın, “ABD bize Patriot vermediği için S-400 aldık” söylemi doğru değildir. ABD, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden 2009’da geri çektiği 13 Patriot Bataryası’nı 7 milyar dolara Türkiye’ye satmayı teklif etti. Ancak, Erdoğan ve AKP Hükümeti bu teklifi reddetti. ABD, S-400 alımı nedeniyle Türkiye’yi F-35 Projesinden çıkardı. Mevcut durum itibarıyla Türkiye 2,5 milyar dolar ödediği S-400’leri kullanamıyor, 1,5 milyar dolar ödediği F-35’leri alamıyor. ABD Senatosu, 2021’de, F-35 savaş uçaklarının Yunanistan’a satışını onayladı. Türkiye için üretilen F-35 uçakları Yunanistan’a verilecek. F-35 Savaş Uçağının Harekât Yarıçapı 1.100 km. dir. F-35 Uçaklarının Yunanistan’ın envanterine girmesi ile Ege Denizi’ndeki hava üstünlüğü Yunanistan’a geçecektir. Yunanistan, Türkiye’ye yönelik jet harekâtı için Limni, Midilli, Sisam, Rodos ve Çoban adalarına inşa ettiği havaalanlarına ve Güney Kıbrıs’ın Baf bölgesine konuşlandıracağı F-35 uçakları ile Türkiye’nin her tarafına Hava Harekâtı yapabilir. Verilen somut örneklerden anlaşılacağı üzere Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetleri, Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye atıyor.

TÜRKİYE YENİDEN F-35 PROJESİ’NE DÖNMELİDİR

Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği aceleye getirilmiş ve TBMM tarafından onaylanmıştır. Ancak, İsveç’in NATO’ya üyeliği için ön şartlar gündeme getirilmeli ve ön şartlar yerine getirilmeden İsveç’in NATO üyeliği onaylanmamalıdır. Çünkü NATO Antlaşması’nın 5. Maddesine göre üye ülkelerin herhangi birisine yapılan silahlı saldırı ittifakın bütün üyelerine yapılmış olarak kabul edilmekte ve Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51. Maddesindeki meşru savunma hakkının kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca, NATO Antlaşması’nın 6. Maddesine göre Türkiye topraklarına ve 23° 27’ 00 ’’K enleminden geçen Yengeç Dönencesi(Suudi Arabistan, Mısır ve Libya’dan geçen enlem)’nin kuzeyinde yer alan adalara yapılan saldırı 5. Madde kapsamında değerlendirilir. Yunanistan’ın Ege Denizi’nde işgal ettiği adalarımız Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde olup NATO Antlaşması’nın 5. ve 6. Maddeleri kapsamındadır. Bu bağlamda, İsveç’in NATO üyeliğine kabulü için; *Yunanistan, Ege Denizi’nde işgal ettiği 20 Türk Adası ve 2 Türk Kayalığını boşaltarak Türkiye’ye teslim etmeli, *ABD, Türkiye’nin 120 adet F-35 alacağı projeye yeniden dönmesini sağlamalı, *ABD, PKK/PYD’ye olan desteğine son vermeli, *İsveç, ülkesinde barınan PKK ve diğer yasadışı örgüt mensubu teröristleri Türkiye’ye iade etmelidir. Bu şartlar sağlanmadan İsveç’in NATO’ya üyeliği kabul edilmemelidir.

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri.

Kaynak: haberasi.com

Haberasi Basın, Yayın, Genel Kordinatörü
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.