Afet vadisi boyunca Merkezi Planlama Esas olmalı…

Afet vadisi boyunca Merkezi Planlama Esas olmalı…
Yayınlama: 07.02.2023
Düzenleme: 07.02.2023 23:20
A+
A-

Şehir Plancısı Tahir Çalgüner:

Afet vadisi boyunca Merkezi Planlama Esas olmalı…

 

 

Şehir Plancısı Tahir Çalgüner Afet bölgelerinde Kentleşme politikaları yerine Şehirleşmenin dikkate alınmasına ve Afet yönetiminin Merkezi özelliğine dikkat çekerek aşağıdaki açıklamayı yaptı.

 

 

Kentin Evrimi

Şehir Devrimi

 

Şehirsiz Kentleşmenin olumsuzlukların gören Dünya Şehirlere yönelirken bizdeki Şehirli olamayan kentbilim akademisyenleri köhnemiş kent kuramlarının dalına tutunmaya devam ediyor.

 

“Akıllı kentlerin” Kent devletlerinin ne kadar akılcı ve insani olduğu tartışılırken;

Şehirler ise bir bilinç devrimi olarak Dünya’da tekrar gündeme geliyor.

 

Türkiye’de 10.000 ile 30.000 arasındaki şehirsel yerleşmelerin; “Yöre Belediyesi” kapsamına alınarak; Kentsel ve Megapol Bölgelerinden farklı bir Planlama ve yönetimi çerçevesinde kurumsal modeller Türkiye’de artık gündeme gelmelidir.

 

FAY HATTI MERKEZİ YÖNETİMLERİ MERKEZI ÖNEMDEDİR.

 

 

Deprem hattı bölgesi içinde kalan yerel yönetimlerin bir Deprem anında belediye binalarının bile yıkıldığı bir noktada; Merkezi idare merkezli bir yönetim ve planlamanın ne kadar önemli olduğu birkez daha ortaya çıkmıştır.

 

“Yerel Özerklik ve Demokrasi” diye bağıran bazı  yerüstü siyasetçilerin dilinin enkaz altındakilere derman olamadığı ortaya çıkmıştır.

 

Afet Bölgesi İllerde Merkezi-yerelcilik kapsamında Planlama ve yönetim ve denetim için Merkeziyetcilik, bütüncü kontrol ve denetim için altın orandır.

 

Kalkınma ve Afet merkezli  birinci derece öncelikli Bölgeler adı altında Merkezi bir Planlama teşkilatı ile yerelin hizmet kapasitesi ve yönetilebilirliği artırılmalıdır. Dedi.

Asuman Yaşar Haberasi imtiyaz sahibi
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.