MUSTAFA YENEROĞLU: TARİKAT VE CEMAAT YAPILARININ ŞEFFAF OLMASI, DENETLENEBİLİR OLMASI GEREKİYOR

MUSTAFA YENEROĞLU: TARİKAT VE CEMAAT YAPILARININ ŞEFFAF OLMASI,  DENETLENEBİLİR OLMASI GEREKİYOR
Yayınlama: 12.12.2022
Düzenleme: 12.12.2022 22:53
A+
A-

MUSTAFA YENEROĞLU: TARİKAT VE CEMAAT YAPILARININ ŞEFFAF OLMASI, DENETLENEBİLİR OLMASI GEREKİYOR

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirmesine’ ilişkin, “Tarikat ve cemaat yapılarının şeffaf olması, denetlenebilir olması gerekiyor. Tarikat ve cemaatler, çok net olarak çocukların istismarına karşı durmalı, tavır almalı” dedi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, KRT’de dün akşam yayınlanan Haftanın Panoraması programında Semra Topçu’nun sorularını yanıtladı. Programda, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının 6 yaşındayken imam nikahıyla evlendirmesi olayına tepki gösteren Yeneroğlu, şunları söyledi:

“BURADA YARGININ İFLASI, KAYIRMA VAR”

“Tecavüz, 6 değil 14 yaşında olsa da vahim bir durum. Bu caniliğe ortak olan aileyi konuşuyoruz ama bu olay savcılıkta kapatılmış. Asıl bunun üzerine gidilmeli. Sistemik bir sorun var burada. Yargının iflasının yeni örneği. Bu ülkede sanatçılar, hoşa gitmeyen cümle kurduğunda gözaltına alındı. Şimdi 6 ay sonrasına mahkeme veriliyor. Burada yargının iflası, kayırma var.

“TARİKAT VE CEMAAT YAPILARININ ŞEFFAF OLMASI, DENETLENEBİLİR OLMASI GEREKİYOR”

Tarikat ve cemaat yapılarının şeffaf olması, denetlenebilir olması gerekiyor. Kız çocuklarının 15 yaşın altında evlendirilmesini savunan Akit diye bir gazete var, suç teşkil eden cümleler kuran manşetler atılıyor. Tarikat ve cemaatler, çok net olarak çocukların istismarına karşı durmalı, tavır almalı. Kadının ikinci plana itilmesi, çocukların evlendirilmesi konularında kamuoyunu ikna edici tavır almalı. ‘Kapatılsın’ denmesine de karşıyım; denetlensin, şeffaflaşsın. Temel insan haklarına uygun, hukuk devletine uygunluk asgari gerektir. Gizli kapaklı işler değil şeffaf yapılar olmalı.

“DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KARARLI MÜCADELE ORTAYA KOYMALI”

Bundan ders çıkarılabilir mi? Zannetmiyorum. Hafife alma, münferit diye bakma var. Halbuki kız çocuğunun evlendirilmesi savunuluyorsa münferit olamaz. Devlet, suç teşkil eden bu yapılarla mücadele etmeli. Diyanet İşleri Başkanlığı kararlı mücadele ortaya koymalı. Aksi halde toplumsal barış tehlikeye girer. Diyanet İşleri Başkanı, iktidar işaret verdiğinde herkesin yaşam biçimine karışıyor, görevi olmayan hususlarda konuşuyor ama bu şekilde vahşi bir olayda, olayı hafife alan, küçümseyen defansif bir yaklaşım sergiliyor. Bu tutum kimseyi tatmin etmedi, ikna etmedi.”

Anka

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.